Ми њима витамине они нама поштовање Устава и закона

0

Најава доделе поклона пензинерима у витаминима и подсећање на новчану помоћ у 2021. години је био политички маркетинг председника Србије који ћемо платити ми грађани. Витамини су достављани у врећицама са грбом РС чија израда је, такође плаћена, што је још један детаљ политичког маркетинга. Пакетићи често нису били комплетни и у њима није било паковања Ц витамина које је председник у најави показао а које је три пута скупље од Ц витамина који се дели, па су неки новинари због тога закључили да пакет вреди више од 2000 уместо од 600-700 динара.

Поклон-витамини су дељени без потписивања њиховог пријема. Често су пакетићи остављани у поштанском сандучету, на кваки врата или испред стана. Део пензионера је одбио да прими витамине али то у евиденцијама није формално констатовано. Због достављања витамина од стране поште без потврде пријема од стране пензионера може се закључити да њихово разношење можда није ни плаћено ЈП Поште Србије. Према нашим сазнањима, после извођења перформанса „Ми њима витамине они нама пошовање Устава и закона“ у поштама се проверава достава витамина телефонским позивањем пензионера по списку по којем су требали да буду подељени. Можда ЈП Поште Србије и дође до одговора одакле пакети витамина на пијаци у  блоку 44 на Н. Београду.

Можда су витамини и били потребни делу пензионера али већини су потребније пензије од којих се може пристојно живети.

Иако је саопштено да је за почетну набавку плаћено око 9 милиона евра наша процена је да је потрошено и више од 20 милиона.

Шта се могло са 9 милиона евра:

  1. Доделити помоћ за око 158 000 пољопривредних пензионера који су дискриминисани јер је њихова најнижа пензија мања од оне у категорији запослених.   Имају пензије мање од 12 600 и годишње приме око 40 000 мање. Не могу да користе услуге народних кухиња због чега често гладују а ми се питамо зашто су села празна или
  2. Набавка око 200 станова за војне бескућнике који преко 40 година чекају стан или
  3. Обезбеђење лечења за најмање 20-торо оболеле деце за коју се новац прикупља СМС.

Оцењујемо да прокламована сврха поделе витамина није остварена иако је утрошен огроман новац.

Вест о одржаном перформансу:

Достављени допис председнику Србије:остављени допис председници Уставног суда Србије:

Председнику Републике Србије

Андрићев венац 1, 11000 Београд, Србија

Господине председниче Републике Србије,

на данашњем перфомансу „ Ми њима витамине они нама поштовање Устава и закона“ исказали смо своје незадовољства због:

  1. Одлуке о набавци, нетранспарентном поступку набавке и начину поделе витамина пензионерима. Витамини су можда били и потребни једном делу пензионера али већини су сигурно потребније пензије са којима би преживели и имали више достојанства.   
  2. Преузимања већинског управљања РФ ПиО и распродаје бања као највредније имовине Фонда од  стране државе, иако је он власништо његових корисника-пензионера и осигураника-запослених који уплаћују доприносе за своју будућу пензију.
  3. Игнорисања обавезе државе да у складу са Уставом Републике Србије оштећеним пензионерима и њиховим наследницима, врати неисплаћени део пензија у периоду примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија од новембра 2014. године до октобра 2018. године.
  4. Дискриминације војних пензионера којима је у поступку решавања ванредног усклађивања пензија од 1.1.2008. године за 11,06%, Закључком Владе Србије од 30. октобра 2015. године,  у њега урачунато, на закону стечено у 2007. године редовно усклађивање пензија од 4,21%, које је остварено и кориштено од 1.1.2008. године до октобра 2015. године.
  5. Дискриминације пољопривредних пензионера којима су најниже пензије мање од најнижих пензија осталих категорија пензионера.
  6. Трајног смањења  пензија пензионерима због одласка у превремену старосну пензију са 40 година радног стажа.

Витамине које смо добили од државе, поклањамо  Вама као изузетном правнику са жељом да њима ојачате имунитет против диктатуре коју спроводи диктатор Александар Вучић. Без намере да корумпирамо,  ми пензионери очекујемо од правника да надјача диктатора и да пензионерима врати Фонд ПиО, отете пензије и достојанство!

С поштовањем,

            ___________________________

Јован Тамбурић, председник

Прилози: – пензионерски пакет витамина,

                – Предлог измена и допуни Закона о ПиО

Допис председници Уставног суда Србије:

Уставни суд Републике Србије

Председници суда госпођи Снежани Марковић

Бул. Краља Александра 15 , 11120 Београд

Поштована госпођо Марковић,

на данашњем перформансу пензионера „ Ми њима витамине они нама поштовање устава и закона“ исказали смо своје незадовољства због одлука и решења Уставног суда о:

  1.  Одбацивању иницијативаза оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија,
  2.  Обустави поступка оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, који је покренуо 31 посланик Народне скупштине Републике Србије,
  3. Одбацивању иницијативе за оцену уставности   измена Закона о ПиО којима је члан  155. измењен тако да уместо 21 члана Управни одбор онда броји 7 чланова од којих су 4 преставника Владе Републике Србије на који начин је подржвљено управљање Фондом супротно члану 153. Закона.

Витамине које смо добили од државе поклањамо Вама   са жељом да њима ојачате имунитет против диктатуре у Србији. Без намере да корумпирамо  ми пензионери очекујемо од Уставног суда Србије да штити уставна права грађана Србије!

С поштовањем,

________________________

Јован Тамбурић, председник

Прилог: Пензионерски пакет витамина

Допис директору РТС:

Радио-телевизија Србије

Директор Драган Бујошевић

Таковска 10, 11 000  Београд

Господине Бујошевићу,

на данашњем перформансу пензионера „ Ми њима витамине они нама поштовање Устава и закона“ исказали смо своје незадовољства и због рада Радио-телевизије Србије у којем игнорише:

  1. Права грађана Србије да буду правовремено и објективно информисани о  свему у складу са „нашим правом да знамо све“ 
  2. Чињеницу да је фонд ПиО у децембру 2014. године, од стране Владе Србије „отет“  од његових корисника  и осигураника који су фактички његови власници.
  3. Обавезе извештавања јавности  о стању и променама у пензијском систему Србије у којем права остварује или ће остваривати преко 4,4 милиона грађана Србије.
  4. Обавезе да се о важним питањима као што је приватизација бања организује сучељавање представника Владе Србије, синдикалних и организација пензионера које критикују законска решења и одлуке којима је противуставно преузето већинско управљање Фондом, смањују пензије, врши распродаја бања и друге имовине Фонда ПиО.

Витамине које смо добили од државе, а које сте требали да добијете и ви да сте поседовали имунитет против дикатуре, поклањамо Вама  са жељом да њима ојачате имунитет против диктатуре у Србији.

И ви ћете једног дана бити пензионер па вас позивамо да размишљате о том статусу.   

С поштовањем,

________________________

Јован Тамбурић, председник

Прилог: Пензионерски пакет витамина

Како нам на писарници председништава због наређења нису примили витамине за правника Александра Вучића исте смо дана доставили поштом. Истина ни то не би могли да управница поште у Похорској улици у Београду, после консултација са надређенима, није то дозволила.

Потврде о слању витамина председнику и Народној кухињи Девет Југовића у Грачаници.

About The Author

Оставите одговор