7. годишња скупштина Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије

0

У складу са Законом о удружењима и Статутом 9. јуна је у МЦ Војног синдиката Србије одржана редовна 7. годишња скупштина. Део делегата је у раду скупштине, у складу са Статутом, учествовао електронским путем. 

На скупштини су усвојени извештаји о раду УСПВЛС и  финансијском пословању у 2021. години, тежишни задаци у наредном периоду, верификована Одлука Председништва о допуни председништва и додељена признања члановима за вишегодишњи допринос у раду Удружења.

А)У 2021. години Председништво и УСПВЛС у целини (у даљем тексту Удружење), се тежишно ангажовало на:

  1. Организовању редовне изборне и годишње скупштине удружења,
  2. Спровођењу статусних промена ( статута, циљева и седишта)  удружења у АПР,
  3. Вођење кампање покретања поступака за признавање права на разлику између исплаћене и пензије по решењу у периоду од 1. новембра 2014 до 30. септембра 2018. године. Наша процена је да се у кампању укључило преко 50 хиљада оштећених пензионера. Оштећеним пензионерима смо понудили образац захтева за признавање права на рaзлику између исплаћене и пензије по решењу, четири форме жалбе на решења која су доносиле филијале РФ ПИО о одбијању захтева и тужбе Управном суду на решења Дирекције РФ ПИО на жалбе на решења о одбијању захтева која су доносиле филијале РФ ПИО.  У периоду вођења кампање  сајт Удрушења  је посетило преко 70 хиљада посетилаца.
  4. Подношење кривичне пријаве против учесника у коруптивној приватизацији Куршумлијске и Врањске бање,
  5. Достављању представке председнику Републике Србије због дискриминације војних пензионера и умањењу војних пензија од 1.1.2008. године за 4,21 одсто,
  6. У сарадњи са ФБ групом Војни пензионери Србије организовање прикупљања финансијских средстава за покретање кривичног поступка  против директорке РФ ПИО због дискриминације војних пензионера у усклађивању пензија за 11,06 одсто и умањењу војних пензија од 1.1.2008. године за 4,21 одсто, достављању кривичне пријаве и организовању конференције за медије тим поводом.
  7. Достављање иницијативе Уставном суду Србије за оцену уставности измена Закона о ПИО у децембру 2014 године којим је измењен састав Управног одбора РФ ПИО и преузето већинско управљање фондом од стране Владе РС.
  8. Промовисању Предлога закона о изменама и допунама Закона о ПиО са предлогом реформе пензијског система Србије због чега смо организовали и посебну конференцију за медије,
  9. Информисању чланова о превентивним мерама у пандемиији Ковид-19,
  10. Редовној изради саопштења Удружења и њиховог достављања медијима,
  11. Вођењу две фејзбук групе, ФБ странице и сајта удружења,
  12. Организовању протеста „Ми њима витамине они нама поштовање закона и устава РС“ и достављање пакета витамина за јачање имунитета против диктатуре председнику Србије, председници Уставног суда Србије и директору РТС и као хуманитарну помоћ 7 пакета Народној кухињи Епархије Рашко – Призренске у Грачаници. 
  13. Сарадњи са Удружењем пензионера Независност, УСПС и другим удружењима пензионера, Војним синдикатом Србије, Удружењем за заштиту законитости  уставности, Удружењем Нови Оптимизам, УГ Синдикатом Слога и Синдикатом запослених у јавним службама Војводине а у циљу обезбеђења подршке иницијативама и јавним окупљањима које је организовало УСПВЛС.
  14. 26. децембра су додељена признања УСПВЛС појединцима, адвокатима  и медијима који су подржавали деловање удружења и то:

а) Плакета почасног члана је додељена: Валеријану Кадијевићу бившем саветнику за имовину дитректора РФ ПИО, професору др Милану Ковачевићу, председнику Војног синдиката Србије Новици Антићу, економисти Драгану Радовићу, адвокатима Бранку Бутолену, Јови Борићу и Стевану Дамњановићу.

б) Плакета УСПВЛС за сарадњу и изузетан допринос у заједничом деловању за достојанствен живот пензионера и старих лица у Републици Србији је додељена: новинарки Јасни Петровић Стојановић из листа Политика, Порталу Пензин- Александра Јовановић, Новинској агенцији Фонет, Листу Данас, ТВ Н1,  ТВ Нова С и Гласу пензионера-новинару Александру Михаиловићу.

в) Плакета УСПВЛС је додељена:  Војном синдикату Србије, Покрету Нови Оптимизам- Бранислав  Грубачки Гута,   Удружење пензионера Независност- Милош Грабунџија, Удружење синдиката пензионера Србије- Милан Грујић и Удружење за чување и неговање српске баштине „Кајмакчалан“- Станоје Стојковић,

  1. Неговању традиција ослободилачких ратова Србије- обележавањем значајних датума из историје објавом пригодних текстова и полагањем венаца на споменике. 
  2. Сарадњи са адвокатским канцеларијама у циљу обезбеђења повољнијих услова за чланове удружења у покретању управних и парничних поступака ради накнаде штете због смањења пензија и остваривању других права. Адвокатске канцеларије са којима сарађујемо су ЕСЉП у Стразбуру доставиле преко 120 представки због смањења пензија од 1. новембра 2014 до септембра 2018. године.
  3. Сарадњи са медијима у циљу обавештавања јавности Србије о активностима које смо организовали, дискриминацији и пљачки војних пензионера и пензионера у целини;
  4. Обезебеђењу потребних финансијских средстава потребних за рад и организовање протеста, 

Б) Тежиште деловања удружења у наредном периоду ће бити на :

1. Стварању  просторних  услова за рад удружења у Београду.

2. Вођење поступака за накнаду штете пензионерима због смањења пензија у периоду 1.11.2014-30.09.2018. године,

3. Обезбеђењу законите исплате пензија војним пензионерима и повећању војних пензија за 4,21% од 1.1 2008. године по основу редовног усклађивања пензија са платама ПВЛ од 1.9.2007. године,

4. Остваривању права које чланови имају као борци.

5. Зaштити и унaпрeђeњу eкoнoмских, сoциjaлних и мaтeриjaлних права, пoтрeбa и интeрeсa чланова удружења, других пензионера и старих лица.

8. Сарадња са странкама и покретима са којима УСПВЛС има потписан споразум о сарадњи и странкама које имају посланике у НСРС. 

9. Анализи  квалитета здравствне заштите војних осигураника, обраћање Министрству одбране  и Управи за здравство и према потреби организовање протеста војних пензионера због ускраћивања права из здравственог осигурања.

10. Информисање јавности о стварном социјалном положају војних и других пензионера, тежишно о положају војних бескућника, учесника ратова од 1990. године, о небризи за породице погинулих припадника ЈНА, Војске Југославије, Војске Србије и Црне Горе и Војске Србије.

11. Организовању излета и дружења чланова УСПВЛС.

12. Сарадњи са Војним синдикатом Србије и другим синдикатима и удружењима пензионера на реформи пензијског система Србије.

13. Сарадњи са удружењима бораца у неговању традиција ослободилачких ратова Србије и на изради предлога измена Закона о борцима и Закона о одликовањима 

В) На основу одлуке Председништва, члановима удружења који су дали посебан допринос у раду и деловању удружања додељена су признања Удружења:

  1. Плакета почасног члана УСПВЛС је додељена: генералу Божи Новаку, Милету Делићу, Милки Силајев и Дарку Шпољару.

2. Плакета УСПВЛС додељена је: Михајлу Басари, Нади Вукић, Илији Овука, Драгославу Ивановићу, Добривоју Станојевићу, Жики Антићу, Милану Милинковићу, Мирославу Матићу и Александру Пешићу.

Г) Скупштина је верификовала одлуку Председништва коју је донело на предлог Надзорног одбора због болести изабраних чланова и потребе обезбеђења рада у пуном саставу а на основу  члана 17. тачка 18. Статута:  

а.Одлуку о допуни Председништва УСПВЛС због болести и оставке др Михајла Басаре и преминулог члана Ђерђ Фабрика   са следећим члановима :

1. Драган Јелић, војни пензионер-пилот

2. Милан Тодоровић, цивилни пензионер, резервни официр

 б. Одлуку о избору Илије Овуке на место заменика председника УСПВЛС због оставке др Михајла Басаре услед болести. 

Д) Скупштина је позвала све пензионере у заједничку борбу против дискриминације и пљачке пензионера тако што ће се учланити у удружење или га подржавати на друге начине.

About The Author

Оставите одговор