ПРЕВАРА ПЕНЗИОНЕРА СА НАЈАВОМ ПРОСЕЧНЕ ПЕНЗИЈЕ ОД 65О ЕВРА У 2027 ГОДИНИ

0

Најава просечне пензије од 650 евра у 2027. години је превара и најава високе инфлације у 2025 и 2026.години

Учестале  најаве просечне пензије од 650 евра у 2027. години председник Србије и Влада Републике Србије  уствари најављују веома високу инфлацију у 2025 и 2026. години.  Не постоји законски основ нити се може реално предвидети такав раст зарада који би омогућили да се просечна пензија од око 435 евра у 2025. години са  усклађивањима у 2026 и 2027. године  увећа на 650 евра. Једини начин да се обећање пензионерима Србије оствари је раст инфлације у наредним годинама већи од 15 одсто годишње. И када би инфлација у 2025 и 2026. години била по петнаест 15 одсто усклађене пензије не би могле бити веће од 575 евра.  И таквим условима номинални раст пензија пензионерима не би био од користи јер би и цене онога што купују и плаћају због инфлације биле увећане. Поздрављамо најаву председника Владе Србије да ће држава трајно решити питање пензионера са најмањим примањима али очекујемо да се то обезбеди дотацијом најнижих пензија из буџета као што је урађено у Црној Гори где најнижа пензија износи 450 еура.

Позив пензионерима од стране председника Србије и председника Владе Србије да учествују у заједничком доношењу важних одлука у наредном периоду  сматрамо лицемерним  јер нас нису звали и питали када су спроводили  финансијску консолидацију преко наших леђа нити су нас нешто питали када су прихватали и спроводе Бриселски и Охридски споразум. Такође нас ништа нису питали када су преузели обавезе према Рио Тинту и ЕУ у обезбеђењу експлоатације јадарита и производњи литијума.

Позивамо Владу Републике Србије да Народној скупштини предложи закон којим би била извршена реформа пензијског система тако да се он врати на управљање представницима осигураника који сада уплаћују доприносе и пензионера и исправе све неправде према њима у остваривању стечених права и права на достојанствену старост.

About The Author

Оставите одговор