Отимање већинског управљања и страначко кадрирање у РФ ПИО узрок  несавесног и штетног рада његове администрације

0

Јавашлук у раду и финансијском пословању  је последица и неуставних измена Закона о ПИО  2014. године којима је укинут надзорни одбор Фонда а Управни одбор, у којем су корисници-пензионери и осигураници-запослени имали већину од 21 члана, смањен на  7 чланова у којем представници Владе имају већину од 4 члана. 

Извештај Савета за борбу против корупције Владе РС да због нерада, несавасности и неажурности одговорних,   РФ ПИО ствара губитке који се мере милијардама указује на системске проблеме у његовом раду.  Пензионери Србије и запослени који уплаћују доприносе за будућу пензију су још једном добили доказе да се њиховим новцем не управља у складу са законима односно домаћински. Јавашлук у раду и финансијском пословању  је последица и неуставних измена Закона о ПИО  2014. године којима је укинут надзорни одбор Фонда а Управни одбор, у којем су корисници-пензионери и осигураници-запослени имали већину од 21 члана, смањен на  7 чланова у којем представници Владе имају већину од 4 члана.  На такав начин је управљање РФ ПИО подржављено иако он није државни орган. Подржављењем управљања Фондом представницима пензионера, запослених и послодаваца је отето законско право и могућност да већински управљају РФ ПИО. Укидањем надзорног одбора Фонда створене су могућности за прикривање незаконитости у његовом раду и пословању. Контрола законитости рада Фонда од стране Управног одбора се врши само преко извештаја о  раду и пословању које израђује пословодство што не гарантује објективност.  Очигледно је да Управни одбор са мањим бројем чланова и у којем већину чине представници Владе односно странака на власти нема капацитет да остварује законске надлежности у квалитетном управљању РФ ПИО.  У организацији РФ ПИО не постоји орган за унутрашњу контролу рада органа и појединаца због чега нерад, несавесност и неажурност трпе грађани и пензионери којима се на такав начин ускраћује или одлаже остваривање законских права. У управним поступцима које покрећу пензионери  ради остваривања законских права не поштују се Закон о Управном поступку и Закон о ПИО због чега они завршавају пред Управним судом и тако РФ ПИО стварају непотребни трошкови и штета за коју нико не одговара. Док већина пензионера живи на ивици егзистенцији администрација Фонда својим нерадом прави штету мерену милијардама. Страначко кадрирање и неадекватно запошљавање у РФ ПИО је довело до драстичног повећања незаконитог поступања органа Фонда у управним поступцима у којима грађани траже остваривање својих права.

Ради стварања поверења и сигурности садашњих и будућих пензионера РФ ПИО је потребна темељна реформа којом би управљање било враћено његовим власницима, исправљена дискриминација дела пензионера, обезбеђени додатни извори прихода и смањена зависност од буџета, успостављена контрола уплата доприноса ПИО од стране послодаваца на стварну зараду запослених и повећана стручност и одговорност администрације.

За почетак позивамо Владу РС да предложи измене Закона о ПИО којим би у РФ ПИО био враћен  Надзорни одбор и већинско управљање представника пензионерских и синдикалних организација запослених јер ће само тако бити успостављена потребна јавност и ефикасна контрола квалитета и законитости у  раду његове администрације.  

About The Author

Оставите одговор