Протест пензионера и запослених 30. октобра 2018.године

1

У уторак, 30. октобра 2018. године, у главном и неким другим градовима Србије, одржани су протести против урушавања пензијског система земље које се огледа и у сада озакоњеном укидању редовног усклађивања пензија, невраћању неисплаћених делова пензија од 2014. године, отуђивању имовине Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (Фонда ПИО), као и у стварању неповерења запослених у пензијски систем и Фонд ПИО.

Програм је водио Миле Делић, војни пензионер који је јавности постао познат након што је председнику Србије Александру Вучићу послао новац који му је, као пензионеру, уплаћен као тзв. “једнократна помоћ”.

У име УСПС-а, окупљенима се обратио Михајло Радовић, председник овог удружења.

Михајло Радовић се упитао да ли бахата власт мисли да ће се пензионери одрећи новца који им је отет и поклонити га њима. Пензионери се своје имовине неће одрећи и наставиће, рекао је Радовић, борбу пред редовним судовима, све до Стразбура.

Председник УСПС-а је упитао и да ли се спрема нова превара пензионера будући да измене и допуне Закона о ПИО сада омогућавају да властодршци могу да повећају пензије кад они процене и колико они процене – што је већ виђено пред изборе, али исто тако могу и да их смањују по свом нахођењу и својим потребама.

Грађани се, сматра Радовић морају запитати ко заправо управља Фондом ПИО, али и поставити кључно питање: Шта ће Фонд ПИО у буџету?

Михајло Радовић је рекао да ће се синдикати пензионера здушно залагати да се више не девастира системски Закон о пензијском и инвалидском осигурању, него да се примењује одржива и предвидљива формула која је до 2014. године сасвим добро функционисала.

Прочитано је писмо подршке које је послао Војни синдикат Србије. Поред организација из земље, сидникати пензионера су добили подршку и из иностранства. Михајло Басара је прочитао писмо подршке Европске федерације пензионера и старијих особа – ФЕРПА чији је члан и УСПС (иако Србија није чланица Европске уније). Такође су прочитана писма подршке пензионера Словеније и пензионера Хрватске.


Окупљенима се затим обратио Јован Тамбурић, председник УСПВЛС-а, другог организатора протеста.

Обавеза је државе, рекао је Тамбурић, да редовно усклађује пензије са растом инфлације, а да неисплаћене делове пензија врати под тржишним условима. Отимањем од грађана власт прикрива, сматра Тамбурић, неспособност да одговорно и стручно управља државом.

Јован Тамбурић је указао и на једну заблуду међу оштећеним пензионерима – заблуду да ће неко други, да ће синдикати пензионера, да ће Европски суд за људска права у Стразбуру, да се избори за њихова права и Фонд ПИО као власништво пензионера и запослених.

Борбу за наше достојанство, нашу имовину, за Србију као правну, просперитетну и нормалну државу, сматра Тамбурић, мора водити свако од нас и морамо је водити удружени. Без масовних тужби парничним судовима у Србији, неће бити правде.

Пензионери су, медијски слуђени, очекивали да неће отимати. А власт се у отимању живота пензионера баш острвила.

УСПВЛС наставља кампању “Ставимо тачку на пљачку пензионера” – до победе!

Затим је говорио проф. Зоран Ивошевић , бивши члан Уставног суда и председник Правног савета УСПС-а. Рекао је да органи извршне и законоднавне власти, мешајући бабе и жабе, упорно настоје да грађане Србије супротно здравом разуму увере да су социјално осигурање пензионера и заштита лица у стању социјалне потребе једно те исто.

Мешајући пензијско осигурање и социјалну заштиту, држава је донела Закон о привременом уређивању начина исплате пензија на основу кога су пензије умањене од 2014. године. Тако добијена средства, пребачена су у буџет и власт их је користила за своје потребе лишавајући кориснике имовине коју су стекли на основу закона.

Проф. Ивошевић је подсетио и да се пензије умањују и њиховим неусклађивањем са трошковима живота.

Усклађивање је било предвиђено Законом о пензијском и инвалидском осигурању, што се од 2014. године није поштовало и пензије нису усклађиване чиме су оштећени сви пензионери, а Изменама Закона о ПИО ово неускађивање је озакоњено.

Пензионери и други грађани окупљени у протесту бурно су реаговали након што је проф. Ивошевић споменуо захваљивање пензионерима председника Србије Александра Вучића на жртви коју су поднели. Проф. Ивошевић је то захваљивање оценио као ругање грађанима.

Окупљени грађани су након говора проф. Зорана Ивошевића формирали колону и упутили се ка Уставном суду. Ту су се кратко зауставили, да би затим наставили до зграде РТС-а.

Удружења синдиката пензионера и војних пензионера обећавају да ће борбу за враћање имовине, заштиту Фонда ПИО, као и заштиту достојанства како најстаријих грађана, тако и друштва у целини, наставити до победе.

У току зиме, биће организоване трибине по градовима Србије, док ће на пролеће 2019. године бити организован нови протест уколико разлози за протест и даље буду постојали.

 

Говор Јована Тамбурића, председника Удружења Синдиката Пензионисаних Војних Лица Србије на великом протесту пензионера против пљачке њихових стечених пензија, у Београду 30.10.2018.

Publicerat av Борислав Станојевић Torsdag 1 november 2018

About The Author

1 thought on “Протест пензионера и запослених 30. октобра 2018.године

Оставите одговор