Подршка протесту војних бескућника

0

 

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Београд

МБ: 28176864, ПИБ: 109039155, ЖР: 105-3275-98
Тел. 064 2354113, 064 0618542,

www. penzioner.vojni.rs,  е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
број 268/18 од 21. 12.2018. године

 

Саопштење за медије: Протест војних бескућника, подршка

 

Протест заказан за 27.12.2018. године у 11,55 часова испред хотела Бристол, раскрсница улица Карађорђева 50 и Херцеговачке у Београду, подржавамо и позивамо своје чланове, грађане Србије и медије да на њега  обавезно дођу.

Годинама Министарство одбране и Влада Србије не решавају проблеме преко 3 000 војних пензионера који су због распада Југославије, тада као активна војна лица,  своје станове по наређењу предали у отцепљеним републикама. Иако су имали право на приоритетно решавање, сталним изменама прописа  војни бескућници су маргинализовани и највећи број њих не дочека остваривање стечених права на доделу већ отплаћених станова.  Они данас живе по скученим колективним центрима  и такозваним војним „хотелима“ од којих је СРЦ Сурчин изграђен од азбеста.  У питању су собе од 9 до 18 м2 у којима су смештени самци али и четворочлане породице које за станарину плаћају од 8000 до 24000 дин.  У овим собама не постоје мокри чворови, зидови су неокречени а лежаји стари – већина трошкова оправке пада на саме станаре, иако Министарство одбране има обавезу да их санира новцем које добија за ту намену.

Војни хотел Бристол је предат предузећу Београд на води због чега се из њега исељавају и војни бескућници уз кршење њихових људских и стечених права на стамбено обезбеђење. Град Београд је за расељавање хотела Министарству одбране доделило 134 стана одговарајуће структуре који се не користе наменски. Станарима хотела се на привремено кориштење додељују гарсоњере и једнособни станови иако су стекли право а постоје и станови за трајно решавање њихових стамбнеих потреба.  Већи станови су остављени за решавање стамбених потреба државне и страначке бирократије. Војним бескућницима, станарима хотела Бристол, који су одбили незаконите, увредљиве и уцењивчке понуде Министарства одбране су искључили грејање.  Такве поступке Министарства одбране оцењујемо као врхунац бесчашћа и криминала.

Позивамо Министарство одбране да престане са дискриминацијом војних бескућника и да обезбеди остваривање њихових стечених права на стамбено обезбеђење. Оваквим поступцима се драстично смањује одзив кандидата за војне школе и професионалну службу у Војсци Србије и урушава одбрамбена способност Србије.

Јован Тамбурић, председник

About The Author

Оставите одговор