Захтев Уставном суду да хитно оцени уставност закона о смањењу пензија

0

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Београд
Тел. 064 0618542, 064 2354113,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 43/19
25.4.2019. године

    УСТАВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

   – председници госпођи Весни Илић Прелић –

Предмет: Протест пензионера због опструкције Уставног суда Србије

Поштована,

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених, организује вишедневни протест пензионера пред Уставним судом Србије од 17 до 23.5.2019. године, са циљем исказивања незадовољства због:

Опструкције Уставног суда Србије да поступи по актима посланика Народне скупштине Србије којима је у складу са Уставом Републике Србије покренут поступак оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија као и игнорисања неколико стотина иницијатива за оцену уставности Закона  и уставних жалби грађана на његову примену.

Имајући у виду одговорност Уставног суда за правни поредак, уставност и законитост, обраћамо вам се са захтевом да, у складу са актима посланика Народне скупштне Србије о покретању поступка оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, наведени поступак што пре спроведете. 

Иницијативе, уставне жалбе, молбе и захтеви синдиката пензионера и грађана за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија су остали без вашег одговора. То смо оценили као вид опструкције и ваше политизованости, готово сигурни да и ви, знајући то боље од нас, верујете да је Закон неуставан. Применом тога Закона оштећено је преко 850 000 пензионера и наследника оштећених пензионера који су преминули а ви ћутите. Имате ли права на ћутање?

И даље смо уверени да својим одлукама можете бити непопустљив субјекат и гарант поделе власти у политичком систему Републике Србије. Судија Уставног суда ужива имунитет од дана ступања на дужност до дана престанка дужности судије и не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу судијске дужности. Ако цените своје знање, храброст вам неће недостајати.

Наш протест ће бити још један покушај да вас подсетимо и опоменемо да одговорно извршите уставне и законске обавезе из своје надлежности. Само та елементарна обавеза, да професионално испуните своје дужности, биће довољна подршка владавини права и правној држави, каква је неопходна Србији!

Наше право је да се томе надамо и очекујемо од вас да нам доставите одговор на захтев.

 С поштовањем, Јован Тамбурић, председник                            

About The Author

Оставите одговор