ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ ПЕНЗИОНЕРА 17.5.2019. ГОД. У 11 САТИ НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА

0

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са Синдикатом  пензионера Независност и Форумом пензионера ДС организује протест пензионера  17.5.207. године у 11 сати на Тргу Николе Пашића у Београду.

Протест организујемо због:

Упознавања јавности, председника Србије, Уставног суда Србије и РТС са   незадовољством због:

  1. Обуставе поступка Уставног суда Србије, супротно Уставу Србије, Закону о Уставном суду и Пословнику Уставног суда Србије, за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија које су покренули Удружење и посланици Народне скупштине Србије. 
  2. Манипулације пензионерима и јавношћу од стране актуелне власти и медија у вези укидањем ЗПУНИП без регулисања накнаде штете због његове примене и измена Закона о ПИО којима је настављено неусклађивање пензија са растом инфлације.
  3. Подржављења управљања фондом ПИО, нетранспарентној реформи пензионог система Србије и  његовог урушавања.
  4. Начина извештавања РТС о проблемима дискриминације пензионера и урушавања фонда ПИО.

На сајту УСС је 25.4. 2019. године објављено да је: Уставни суд Србије на 7. седници  одржаној 25.4.2019. године, обуставио поступак  по предмету IУз-351/2015 у којем су обједињени сви предлози народних посланика и иницијативе удружења и грађана за оцену уставности Закона и сагласности са  општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама.

Изненађени смо и запрепаштени одлуком Уставног суда Србије  о обустави покренутих поступака за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.  Већина судија Суда није смогла храбрости и стручног дигнитета да спроведу поступак оцене уставности Закона.   Због огромног друштвеног значаја и заинтересованости стручне јавности и преко 850 000 оштећених пензионера и наследника оштећених пензионера који су у међувремену преминули било је очекивано да УСС спроведе поступак и анализом усклађености Закона са одредбама Устава и међународних уговора и конвенција правнички докаже да је он уставан. Судије УСС нису имале храбрости да раде посао за који су плаћени и за који су се заклели.   Иако још нисмо од УСС добили образложење одлуке о обустављању поступка оцене уставности Закона, на основу анализе одредби Устава, Закона о Уставном суду Србије и Пословника о раду УСС, сматрамо да није испуњен ни један услов обуставе поступка предвиђен чланом 57. Закона о Уставном суду Србије.

Одлуком о обустави поступка оцене уставности Закона који су покренули народни посланици Уставни суд је обесмислио постојање Суда и угрозио уставни поредак Републике Србије.

 Овакво поступање Уставног суда Србије се може објаснити само политичким утицајем актуелне власти на његов рад.

Одлуком Уставног суда Србије за обуставу поступка оцене уставности Закона није изгубљена могућност обраћања оштећених пензионера ЕСЉП у Стразбуру после појединачно искориштених свих могућности заштите права пред парничним судовима и Уставним судом Србије.

 Спровођењем Закона о привременом уређивању начина исплате пензија оштећено је преко 850 000 пензионера и наследника пензионера који су у муђувремену преминули, за суму од око 850 милиона евра кја ће бити увећана каматом и судским трошковима.

Од 2012 до краја 2018. године, према подацима Фискалног савета пензије је, због раста  цена требало повећатии за 26% а повећане су укупно за 8,9%.  Обуставом редовног усклађивања пензија са растом цена и БДП оштећени су сви пензионери од 20-25%. На такав начин од пензионера је од 2012. године отето 4-5 МЛД евра. Медијском лармом о смањењу пензија прикривено су опљачкани сви пензионери Србије.  

Изменама Закона о ПИО 2014. године, подржављено је управљање Фондом ПиО због чега је оно нетранспрентно и без већинског утицаја представника пензионера и запослених на њега. Имовина Фонда је у поступцима приватизације опљачкана јер су власнички удели Фонда продати без одлука његових органа о томе. Судски враћене бање у власништво Фонда сада се одлуком Управног одбора Фонда у којем Влада Србије има већину, приватизују. Некоректним изменама Закона о ПиО пензионерима са 40 година стажа се трајно умањује пензија по 4,06% за сваку годину одласка у пензију пре навршених 65 година живота.  

РТС као јавни сервис не информише јавност Србије и пензионере о свим аспектима реформе пензијског система у Србији чиме се ставио у функцију нетранспарентне политике Владе Србије.

У току протеста ћемо институцијама доставити своје предлоге и захтеве. 

Позивамо све пензионере да нам се придруже на протесту јер однос актуелне власти показује да смо жртве управо због тога што смо  ћутали и очекивали да се неко други избори за наша права…  Ако могу Грци, Румуни, Шпанци. Летонци могу и пензионери Србије. Видимо се!

About The Author

Оставите одговор