OTVORENO PISMO PENZIONERA PREDSEDNIKU SRBIJE ALEKSANDRU VUČIĆU

0

22 Shares viewsFacebookTwitterlinkedinPinterest

Pred najavljeni protest penzionera 17.5.2019. godine u Beogradu, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije dostavilo je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Gospodine predsedniče Srbije,

Već smo vam se nekoliko puta obraćali zbog ostvarivanja zakonskih prava vojnih i svih penzionera Srbije. Niste nam odgovorili ni na jedan dopis. Ovoga puta nećemo iznositi činjenice koje smo vam u prethodnim dopisima dostavljali.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera DS organizuje protest penzionera 17. maja 2019. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu zbog:

  1. Obustave postupka Ustavnog suda Srbije, suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda Srbije, za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koje su pokrenuli Udruženje i poslanici Narodne skupštine Srbije.
  2. Maltretiranja i iživljavanja ministra odbrane Aleksandra Vulina nad starim i bolesnim vojnim beskućnicima. U Srbiji se 2019. godine ponavljaju postupci ukidanja grejanja, struje koje su već preživeli u Tuđmanovoj Hrvatskoj 1991. godine.
  3. Manipulacije penzionerima i javnošću medija u vezi ukidanja zakona o smanjenju penzija bez regulisanja naknade štete zbog njegove primene i izmena Zakona o PIO kojima je nastavljeno neusklađivanje penzija sa rastom inflacije.
  4. Podržavljenja upravljanja Fondom PIO, netransparentnoj reformi penzionog sistema Srbije i njegovog urušavanja.
  5. Načina izveštavanja RTS o problemima diskriminacije penzionera i urušavanja fonda PIO. Penzioneri Srbije prate svako Vaše obraćenje i svaku Vašu reč. Uveravamo Vas da nisu saglasni sa onim što govorite i radite. Nasleđena autoritarnost i poslušnost, pasivnost, starost, bolest, nemoć, siromaštvo, neznanje, politička propaganda i korumpiranost penzionerskih udruženja itd. sprečavaju jedinstvni nastup u odbrani interesa penzionera.

Verujemo da se nijedan predsednik države na svetu ne bi osećao prijatno da je građanima obećao da neće smanjivati penzije i uradi suprotno. Politikom štednje na penzijama diskriminisali ste i ugrozili sve penzionere Srbije.

Saglasnost na takvu politiku dale su Vam neke stranke, pokreti, udruženja i pojedinci koje ste potkupili i ucenili a koji su na takav način izgubili pravo da nas predstavljaju.

Ponizili ste nas pismom zahvalnosti. Reformu javnog sektora koju je od Vas tražio MMF niste bili sposobni da sprovedete. Sami ubirate lovorike za sve što prikazujete kao dobro u Srbiji pa tako snosite i odgovornost za sve loše od kojih je i reforma penzijskog sistema. Neusklađivanje i smanjivanje penzija nisu reforma već otimanje i pljačka kojima ste ugrozili naša stečena prava i dostojanstvo.

Mnogima ste uskratili mogućnost da pomažu deci, kupe lekove, potrebnu hranu, voće i poklone unucima, da odu na more, da odu u banju. Mnoge ste primorali da uzmu kredite kod banaka koje deru kožu građanima Srbije.

Zakon za koji ste obećavali da neće biti donet trajao je godinu duže od najave, a njegovim ukidanjem nije, u skladu sa čl. 58. Ustava RS, regulisana naknada štete oštećenima. Mi imamo ustavno pravo na to i čekamo.

Od 2012. godine ste ograničili a 2015. godine potpuno obustavili zakonsko usklađivanje penzija sa rastom cena i BDP tako da su na tome, svi penzioneri najviše oštećeni a Vi najviše uštedeli, da bi to sve bilo bačeno u rupe javnih preduzeća i zapošljavanje stranačkih trutova i botova. Hvalite se smanjenjem nezaposlenosti koje je posledica odlaska naše dece u svet a novozaposlene u javnom sektoru po ugovoru na privremene i povremene poslove tretirate kao robove i stranačku vojsku.

Ustavnom sudu niste dozvolili da, slobodno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu oceni ustavnost zakona o smanjenju penzija i tako utvrdi ono što i pravnik samo sa završenim fakultetom zna, da zakon nije ustavan. Bolesne i umorne od života, Ustavni sud je trebao da nas zaštiti. Vaša sujeta to nije dozvolila.

Ako sebi niste postavili cilj da u istoriji budete zapamćeni kao lažov i prevarant, potrebno je da, onako kako samo Vi umete, naložite donošenje zakona kojim bi bila nadoknađena šteta zbog smanjenja i neusklađivanja penzija. Po osnovu usklađivanja penzija, zbog rasta cena svim penzionerima dugujete usklađivanje sa rastom cena od najmanje 20 odsto. Kada sve ovo ostvarite, tada pogledajte u budžet pa tek tada ocenjujte poštenje i sposobnosti vaše vlasti.

Prema zaposlenima u Vojsci i vojnim penzionerima iskazujete posebnu radikalsku naklonost. Prvo smanjenjem plata i otimanjem dela vanrednog povećanja penzije od 2008. godine a sada, preko ministra vojnog, tretmanom vojnih beskućnika u hotelu “Bristol” u stilu Tuđmanovih bojovnika.

U čestim izjavama nudite dijalog građanima. Mi smo građani, ne pripadamo strankama, ali nas svojom politikom gurate da podržavamo one koji nude promenu ovog nakaradnog sistema koji zavisi samo od Vas, jer ovako više ne može. Tražimo razgovor o reformi penzijskog sistema Srbije, ali da Vi, pritom, ne potežete podršku koju imate od Klintona, Šredera, Blera, Merkelove, Pinka, Informera, Novosti, RTS i televizija Hepi, Prva, O2 i Kopernikus.

Obzirom da ste u funkciji predsednika SNS objedinili sve grane vlasti u Srbiji tražimo od vas da Vladi Srbije naložite da predloži a Narodnoj skupštini Srbije da usvoji:

  1. Zakone kojima bi bio regulisan način povraćaja neisplaćenih delova penzije u periodu sprovođenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, sa pripadajućom kamatom i vanredno usklađivanje penzija zbog inflacije od 2012. godine.
  2. Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bio brisan član 80b. kojim je obustavljeno redovno usklađivanje penzija zbog rasta cena i BDP, izmenio sastav Upravnog odbora fonda PIO, tako da predstavnici penzionera i sadašnji zaposleni imaju većinu i obrisane odredbe kojima se trajno smanjuje penzija zbog prevremenog odlaska u starosnu penziju sa 40 godina staža.
  3. Naložite da Vlada Srbije sprovede transparentnu reformu fonda PIO tako da on postane nezavisan u odnosu na državu, oslobođen obaveza koje nisu u domenu PIO i finansijski održiv sa dodatnim izvorima prihoda.(vlasnički udeli u javnim preduzećima i preduzećima koja su privatizovana, zemljišna i rudna renta). Pri tome vodite računa o Ustavu Srbije, koji penzije tretira kao imovinu a državu obevezuje na očuvanje socijalne sigurnosti penzionera.

Ako se osećate kao vrhovni komandant kako vas predstavlja ministar odbrane, smenite tu kreaturu od ministra i prekinite sramotu države koja se iživljava na starim i bolesnim ljudima u hotelu Bristol.

Vašem namesniku u RTS naložite da prekine cenzuru i ignorisanje prava i potrebe građana za objektivnim informacijama o penzijskom sistemu i ukupnom stanju u Srbiji.

Postoji i drugi način. Ako ste umorni, prevareni od saradnika ili bolesni, dajte ostavku. Mi mislimo da je preko šest godina vlasti previše za alhemiju kojom se bavite.

Odmorite se ili se lečite. Verujemo da u Srbiji postoji dovoljno sposobnih, poštenih i radnih da po Ustavu i Zakonu o predsedniku Srbije obavljaju tu dužnost.

Do razgovora, za koji očekujemo poziv, želimo Vam dobro zdravlje!

About The Author

Оставите одговор