Само се бојкотом најављених парламентарних избора може променити накарадни систем који отима од пензионера

0


У сагледавању узрока општег сиромаштва пензионера у Србији један од важних је неоправдано бежање већег дела пензионерске популације од стварности,  очекујући да се неко други бори за њихова стечена  права. Такви нису схватили да одавно не постоје држава и политичари који су водили бригу о грађанима и посебно о пензионерима.   Због тога смо, у  сред златног доба, одлучили да вам се обратимо и покушамо да вас пробудимо. Разлога за заједничко незадовољсто је безброј. Давне 1991. године су нам разбили и отели државу у којој смо били поштовани као грађани и људи.   У овој данас, слободни су и богати само намесници капитала, криминала и медијског мрака.

На нас пензионере су се посебно окомили јер им смањујемо профите због наших, по уставу и законима, стечених права.  Узимају од пензионера да би задовољили наводне инвеститоре и набујалу бирократију у управи и јавним предузећима. Издали су нас и оставили на цедилу сви, осим светог Петра. И Кркобабићи и руководства партија леве оријентације и пензионерска удружења која воде некакву државотворну политику у којој нема нас пензионера. Таква удружења сваки дан потурају некакву репрезентативност која нигде законом није прописана.

Наводни реформатори Србије су прво опљачкали власничке уделе Фонда ПиО у сваком друштвеном предузећу које је приватизовано. Последњи криминал је откуп бања Фонда ПиО на основу одлуке Владе Србије,  по цени коју су сами одредили.  Нашим новцем су откупили наше бање које ће дати страначким тајкунима уз субвенције које нису дали Фонду ПиО. Архитекта отимања је и сада саветник у НБ Србије јер очигледно, нису  још завршили посао. Следеће  јунаштво власти у унижавању немоћних  пензионера је ограничавање редовног усклађивања пензија  до његовог потпуног прекида 2014. године.

Смањење пензија већих од 25 000 је прикрило пљачку свих пензионера због прекида  усклађивања пензија и посвађало наводно богате  и пензионере са  пензијама од којих се не може пристојно живети.  Када су схватили да отпора отимању од пензионера нема, јер је угушен од стране корумпиранх странака и руководстава пензионерских органзација, отеше и Фонд ПиО. Само тако власт може прикривати приходе Фонда ПиО, отимати његову имовину и претварати га у социјални фонд. 

У међувремену су покушали да нас већином гладне, купују са увредљивим  једнократним  помоћима и некаквим увећањем уз пензију од 300 до 1.300 динара а све са циљем да прикрију отимање а извршиоце прикажу као добротворе. На крају уведоше швајцарску формулу за усклађивање пензија која се примењује са почеком од 18. месеци.   Швајцарска формула у паковању експерата у Србији за отимање од пензионера.

Међу пензионерима постоји посебна сорта оних који су остварили високе пензије и за друго их није брига од страха да не буду прозивани од стране властодржаца и да не изгубе тезге на којима увећавају пензију. Ћутањем показују да немају самопоштовања и да прозивање заслужују баш због ТОГА.   Иако образовани имају посебну одговорност за развој и  демократизацију друштва они ћуте. Ко ће да брани  достојанство рада и знања ако не они без купљених диплома и  кривичних дела.   Срамота је да не видимо да Србија нестаје и да власт од тога прави профит, јер сваке године у земљу стигне преко 7 милијарди евра дознака од прогнаних, од којих увознички лоби и стране банке трљају руке. Прогнане власт замењује са мигрантима  који  већ добијају све оно што грађани Србије немају. Зар може да нам буде свеједно што највећи број пензионера, скоро сви који примају мање од суме потребне за минималну потрошачку корпу (око 37 хиљада динара ) немају довољно за храну, лекове, одећу, бању, играчке унуцима, излете.   Треба ли да се миримо са причом да држава нема и да су они претходни све отели. Експерти доказују да има и да би могло бити за све, да у политици постоји памет и поштење.  Садашњи властодршци за све криве оне претходне а прећуткују да су управо они овај хаос у држави започели 1991. године. 

У Удружењу синдиката пензионисаних војних лица Србије се окупио већи број  цивилнх и војних пензионера истинских бораца, експерата у областима у којима су провели радни век а који су се протеклих 5 година доказали као бескомпромисни борци против дискриминације и отимања од пензионера.   Урадили смо Предлог  Закона о изменама и допунама Закона о ПиО којим нудимо реформу пензијског система Србије ради:

  1. Већинског управљање Фондом од стране осигураника-будућих пензионера и корисника-садашњих пензионера.
  2.  Повраћаја неисплаћених делова пензије због примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.
  3. Ванредног усклађивања пензија за 10% због њиховог неусклађивања у потребном обиму од 2012 до 2019. године.
  4. Дефинисања коректније формуле за законско усклађивање пензија, два пута годишње и то са пуним процентом раста цена и 50 одсто раста зарада. 
  5. Укидања трајног смањења пензија због одласка у превремену старосну пензију.
  6. Изједначавања најниже пензије пољопривредника са најнижом пензијом осталих пензионера.
  7. Увођења социјалног додатка уз пензију који не би био пропорционалан висини пензије него би зависио од укупног имовинског стања породице пензионера а који би био финансиран из буџета.
  8. Управљања имовином од стране Фонда и остваривања прихода по том основу.
  9. Регулисања поступка утврђивања и провере репрезентативности организација пензионера потребног за одређивање њихових представника у органима управљања Фондом  и телима која се баве проблемима пензионера.
  10. Повећања финансијске самосталности и одрживости Фонда.

Део организација пензионера којима је без законског основа, актом министра, призната репрезентативност је одустала од заједничког рада на Предлогу закона због тога што инсистирамо да се и то важно питање регулише.

Предлогом закона доказујемо да постоје могућности за достојанствену и сигурну старост у Србији. Али тај Предлог ми немамо коме да понудимо после вишегодишњег бесплодног дописивања са институцијама државе јер оне у Србији објективно не постоје.   После свега пензионери немају коме да предлажу и због тога ми опасуљени пензионери пишемо  вама, колегама,  да се освестите и да нам се придружите у заједничкој борби.

Властодршци поново окупљају организације пензионера које финасирају ради ублажавања и оправдавања недопустиво лошег социјалног положаја пензионера.  Савез пензинера и ПУПС као његово чедо се обраћају пензионерима Србије са новим обећањима. Какав рејтинг ПУПС има у владајућој коалицији је показао њен игнорантски однос према његовим предлозима у расправи о изменама Закона о ПиО у скупштинској расправи ових дана. И поред тога, пред најављене парламентарне изборе поново почиње медијски терор ПУПС и сателита над пензионерима са лажним обећањима. Не објашњавају зашто су учествовали у оправдавању отимања од пензионера и њиховом свеколиком унижавању.

За пензионере у Србији нема правде и достојанства док се накарадни систем који је омогућио да Србијом владају лажови, болесници и криминалци не промени и док се отета држава не врати грађанима. Због пљачке и унижавања пензионера у Србији, због будућности наше деце, док се не створе услови за демократске и слободне изборе,  позивамо пензионере Србије  на бојкот најављених парламентарних избора!   

About The Author

Оставите одговор