105 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

0

На данашњи дан, 1914. године, завршила се Колубарска битка, једна од најзначајнијих битака у историји Србије у којој је српска војска под командом војвода Живојина Мишића и Радомира Путника остварила блиставу победу над многобројнијом и боље опремљенијом војском Аустроугарске.

Колубарска битка се водила месец дана на фронту од преко 200 километара и у својим фазама била је рововског типа.
У бици са Аустроугарске стране учествовало је око 400 000 војника и 400 топова. Наспрам њих, српска војска је учествовала са укупно 270 000 војника и 426 топова.

Занимљиво је да је савезничка помоћ у виду муниције за српску артиљерију каснила, а уз то је било и техничких проблема. Наиме, чауре за топове су биле дуже од српских за 2.5 милиметра. У Нишу је муниција морала бити демонтирана и скраћена по мери српских топова од 75 милиметара да би потом невероватном брзином била пренета на фронт.

Циљ непријатеља је био да заузме Београд са висинских праваца око Колубаре, верујући да ће освајањем Београда допринети слому морала у српској војсци и тако убрзати њен пад. Иако је непријатељска војска ушла у небрањену престоницу, морал српске војске је изузетно порастао и свеопштом офанзивом натерала непријатеља у бег.

На српској страни је погинуло 22 000 војника, а 91 000 је рањено. На другој страни погинуло је 27 000 војника и 1080 официра, рањено је 118 000, док је број несталих износио 73 000 људи.

Подвиг српске војске и генерала Мишића изучава се у свим војним школама на свету као једна од примера како се за кратко време војска може организовати и из безизлазне ситуације покренути у контраофанзиву и победити.

Вечна вам слава јунаци!

Напомена: Текст је преузет са сајта Нова српска снага

About The Author

Оставите одговор