piše: Dragoslav Ivanović

ALEKSANDRU VUČIĆU – na ličnost

Gospodine predsedniče Republike Srbije,

gledao sam Vaš Intervju na TV Prva, sa novinarkom Jovanom. Obično izbegavam da gledam i slušam Vaše svakodnevno obraćanje javnosti putem elektronskih medija. Ovde sam napravio izuzetak, očekujući kvalitetniji sadržaj Vašeg izlaganja, baziran na iskustvu Vaše sagovornice. To je izostalo. Voleo bi da znam koliko će novaca TV prva dobiti za ovaj Vaš dvočasnovni predizborni propagandni monolog. Moram Vam otvoreno reći da, nažalost, kao mom predsedniku države, ništa ne verujem. Nemojte pomisliti da ja Vas mrzim. Ne, ja Vas gledam kao osobu na funkciji prvog čoveka Srbije. Vaše necivilizacijsko postupanje i stalno iznošenje neistina neposredno je uticalo na moj život i standard u negativnom smislu, pa zato ovo i pišem, makar da se zna.  

Ja sam penzioner, korisnik vojne penzije, duboko ušao u osamdesete godine starosti, pismen sam i koristim računar. Zahvaljujući PC i internetu, dostupni su mi propisi države Srbije i mogućnost da pratim aktuelna događanja u Srbiji. Normalno je da pratim ona događanja koja neposredno utiču na moj život i život moje porodice. U žiži mog interesovanja su od 2012. godine, Vaša javna istupanje i njihove posledice koje ja trpim.   Ja verujem, da Vi znate, da u Srbiji ne postoji Tužilaštvo, Pravosuđe i Ustavni sud koji su u službi građana ( ja ovde prvenstveno mislim na sebe, kao građanina ). Ove institucije su u službi državnih organa koji pljačkaju građane Srbije, ali i ostalih lopova koji su infiltrirani u državni sistem. To ne kažem što nekoga mrzim, već za to imam dokumenta, koja nemam kome da pokažem.    Bezakonje koje vlada u Srbiji najjače se obrušilo na stara lica države Srbije. Srbija ima registrovanih 1.700.000 penzionera, ali i još 300.000 starih lica koja nemaju penziju, i žive od pomoći rodbine ili se snabdevaju iz kontejnera. Da se razumemo. U Evropi tretila su stara lica osobe starije od 65 godina, pa ih i ja tako tretiram. Vi ( država Srbija ) daje sada 4.000 RSD, penzionerima, ali ne i ovim starim licima. Verovali ili ne, ta ista stara lica su građani van građanskih okvira, oni nemaju pravo na Vaučer za odmora. Meni je Ministarstvo trgovine,…, odgovorilo da nisu mogli da iznađu mesto gde da ih smeste da bi imali pravo na Vaučer. Zaštitnik građana je odgovorio da će da prati situaciju i na tome se završilo. To je sramota za državu Srbiju na čijem ste Vi čelu. To nikada niste spominjali u Vašim svakodnevim monolozima i hvalospevima.   Sećate se, da ste obavestili građane Srbije da je naša država dostigla takav razvoj da smo ušli u tz. zlatno doba. Ako to nije bilo istina, onda Vaš sinošni monolog na TV prva, najavljuje to zlatno doba. To me iznenadilo. Pretpostavimo da je to tačno i zbog takve pretpostavke Vam pišem pismo. Ako stvarno država ima toliko navaca da se Vi sa njim razbacujete, kao da ste Rokfeler, prirodno bi bilo da vratite dug, pa da onda čašćavate kafanu. Navodim taksativno:

1.2015. godine ste u Narodnoj Skupštini Republike Srbije izneli sledeće: “ Dugujemo vojnim penzionerima 300 miliona evra, a isplatićemo im 160 miliona evra. Javno pred licem celog Sveta pokazali ste svoju političku moć i daje zadatak svojim potčinjenim da opljačkaju korisnike vojnih penzija za 140 miliona evra “.

Video zapis:    https://www.youtube.com/watch?v=Xq8yJ9TqKao

 Zatim ste doneli Zaključak ( Vi ste ga potpisali kao predsednik Vlade R.S. ), kojim ste drugo redovno usklađivanje penzija za 2007.godinu, korisnicima vojnih penzija u iznosu od 4,21%, preimenovali u deo vanrednog usklađivanja penzija u iznosu od 11,06% za 2008. godinu. Takav Vaš postupak, donošenjem Zaključka koji je kriminalan akt, kojim se svim korisnicima vojnih penzija ( među njima sam i ja ) trajno umanjuje stečenu penziju za iznos od 4,21% od 01.01.2008. godine. Imate novac – vratite otete pare i vratite ukinuto stečeno pravo na penziju prema Ustavu. Ako za Vas Ustav Republike Srbije ne važi, to trebate javno da kažete, da bi ja očekivao nekog novog predsednika, posle Vas, da to reši.  

2.   Vi ste 2014. godine, javno rekli, parafraziram, da ćete, ne znam kome, kožu sa leđa da skinete, ali da penzije penzionerima nećete da dirate. Da bi posle nekoliko dana na zvonce u Narodnoj Skupštini usvojili neustavan i krimainalan zakon, kojim ste isplaćivali penzije umanjene do 25%. To je trajalo 47 meseci. Meni ste oteli ravno 8 ( osam ) penzija. Imao sam penziju 47.000 RSD, koju delim sa suprugom. Praktično imao sam penziju 23.500 RSD. Država Srbija sada ima suficit u budžeti. Ne znate kako da ga potrošite a opljačkali ste 700.000 penzionera, starih ljudi, o kojima se sada kobajagi brinete i čuvate ih sa dugim cevima. Imate novac – vratite otete penzije sa zakonskom kamatom i to odmah.   

 3.   Već sam napisao da Ustavni sud Srbije ne postoji za građane Srbije. On je to pokazao tako što nije smeo od Vas da odluči po inicijativama građana, udruženja i narodnih poslanika  a bilo ih je preko 400, da oceni ustavnost Zakona kojim ste otimali deo penzija penzionerima ( a to su stara lica ), ni manje ni više, već četiri godine. Zaposlenima ste umanjili plate za 10%, a ako ne znate, RFPIO je pred umanjenje podigao plate za 30%, a penzionerima ste otimali do 25%. Meni lično 15%, na penziju koja je realno bila ispod minimuma. Da u Srbiji postoji tužilaštvo, pravosuđe i ustani sud, mogli bi se nadati nekom boljitku i u narednih 100 godina, nekom Vašem proklamovanom zlatnom dobu. Ovako idemo kao rak unazad. Bezakonje, korupcija i pljačka građana bujaju kao karcinom. 

   4.   Aktuelna je KORONAVIRUS.  Na muci se poznaju junaci. U miru se oni kamufliraju, ali u vanrednim situacijama i ratnom stanju pokažu svoje pravo lica. Tako je i sada. Sva akta koje je država donela su kao Čardak ni na nebu ni na zemlji. Ljudi nisu žuti mravi. Svaki čovek je posebna individua. Vaša naređenja, odluke i uredbe su kao presa za cigle. Ko se ne uklopi, kazna  150.000 RSD. Od Korone je do danas umrlo 13 lica. Koliko je umrlo starih lica od kada su u kućnom pritvoru. Imate podatke ali normalno ne pada Vam napamet da to objavite. Sigurno 1.300 što je sto puta  više. Polovina ih je umrla zbog vanrednog stanja. I to je tajna. Da se razumemo, to je moja lična procena, nemam nikakvih podataka. Vi ste jednostavno izdali naređenje, ne smete iz svojih stanova van i nije vas briga kako ćemo mi stara lica to da preživimo. Makar da ste angažovali tih 100.000 botova SNS da oni nešto urade. Duga je priča. Problem hrane, ali još veći je problem lekova koji život znače. 

 5.   Bio sam u kupovini i prošle i ove nedelje. Vas sam čuo kako kažete da ste voleli da niko nije išao u kupovinu. Ja sam zgranut i zaprepašćen. A ne nudite alternativu. Vlast je bila dužna, da kako meni ne dozvoljava cele nedelje da idem u kupovinu, da mi obezbedi da taj dan, kada mi je odobreno, dau prodavnici ima robe da se snabdem za preživljavanje. Ne. Oba puta sam išao u LIDL, Beograd  Patrijarha Joanikija 11v, oba puta je bila poluprazna prodavnica. Nije bilo nikavog sniženja, koje inače imaju redovno. Ako ništa više, sva sniženja koja nude tokom nedelje mogli su da daju i nedeljom od 04,00-07,00. To Rasima Ljajića ne interesuje.   

 6.   To Vaše hvalisanje, ja pa ja, je prevršilo svaku meru. Možda ste Vi genije. Ostavite to neka istorija ceni. Mene ne interesuje da li ste vi pametniji od kojekavih evropskih ili svetskih lidera. I da to što Vi radite oni navodno kopiraju. Na šta to liči da svi Vaši neposredno potčinjeni ne mogu, ili ne smeju, jednu rečenicu da kažu a da ne potenciraju Vaše zasluge u kreiranju života ( ja kažem patnje ) građana Srbije. Pa dosta više ljudi. Pogledajte snimak kada ste se grhotom smejali dok je pričao o virusu dr. Nestorović. Jedino je dr. Kon držao pognutu glavu. Bila ga srmota što je u društvu sa Vama i Vašim poltronima.   Istorija ovog perioda će biti interesantna pokolenjima. Diviće se našoj snazi i izdržljivosti preživljavanja u ovim okolnostima.    

30.03.2020. godine Beograd         

STARO LICE:               

 Penzioner u kućnom pritvoru   

 Dragoslav Ivanović                        +381644749037

P O S L A T O  30.03.2020. godine

Za: predstavkegradjana@predsednik.rs;

Ostali:  kabinet@parlament.rs; predsednikvlade@gov.rs; kabinet.predsednika@ustavni.sud.rs; sekretarijat@vss.sud.rs; kabinetrjt@rjt.gov.rs; pisarnica@dvt.jt.rs; zastitnik@zastitnik.rs; office@poverenik.rs; kancelarija@dri.rs; office@acas.rs; kabinet@mfin.gov.rs; mfa@mfa.rs; kontakt@mpravde.gov.rs;  uprava@vk.sud.rs; elektronski.podnesak@bg.ap.sud.rs; uprava@bg.vi.sud.rs; predsednik@up.sud.rs; office@yucom.org.rs; office@helsinki.org.rs; ts@transparentnost.org.rs; belgrade.office@coe.int; tanja.gerwien@coe.int; consbelgrade@state.gov; delegation-serbia@eeas.europa.eu; co
Gospodine predsedniče Republike Srbije, mments-belgrade@usaid.gov; books@worldbank.org; kontaktcentar@rts.rs; webredakcija@n1info.com;  office.serbia@birn.eu.com; office@crta.rs; gl.urednik@danas.rs;

About The Author

Оставите одговор