Vučić ukida vanredno stanje zbog izbora, a ne saveta lekara

0

  • Preuzeto sa Nova.rs

POLITIKAAutor:Jasmina Dobrilović 04. Maj. 202022:

Foto:EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi vanredno stanje i policijski čas mogli biti ukinuti od četvrtka, nakon što ta odluka bude objavljena u Službenom glasniku, a prethodno usvojena u Skupštini Srbije. Iako je epidemiološka situacija nešto bolja, sagovornici našeg portala su mišljenja da se žuri sa ukidanjem vanrednog stanja kako bi izbori u Srbiji bili održani što pre.

Vučić je sinoć rekao da bi izbori mogli da budu održani 14. ili 21. juna i dodao da će o svemu, u vezi sa izborima, razgovarati sa predstavnicima opozicije. Sastanak sa delom opozicije koja je ranije najavila izlazak na izbore najavljen je za danas u 17 časova.

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića nesumnjivo je da izbori i nemedicinski razlozi igraju znatnu ulogu i da je važno samo da se ukine vanredno stanje da bi moglo da se pristupi pripremama za izbore.

“To je ključno, a mere zabrana će onda popuštati postepeno. Svakog dana je bilo sve više obolelih, a sada je sve manje i ta kriva polako ide naniže. Mada, kao i što je vanredno stanje uvedeno nepotrebno, jer bi normalno bilo da je prvo proglašena epidemija, a kod nas je 15. marta uvedeno vanredno stanje a tek 19. marta je proglašena epidemija. Osim odlaganja izbora nije bilo druge potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, a sada ste malo i matirani ako vam i stručni štab kaže da baš tako treba i da je vreme da se ukine vanredno stanje jer ne možete baš struci da se suprotstavite”, rekao je Radovanović za Nova.rs.

On je mišljenja da je epidemiološka situacija nešto bolja, ali da mere još uvek moraju da se poštuju, ali da ne budu ovako drastične kao zatvaranje penzionera.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku mišljenja je da dnevna, stranačka politika ima preveliki uticaj na državne odluke.

“Ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali ne mogu da isključim i da se odluka o ukidanju vanrednog stanja rukovodi izborima ili nekim sličnim pitanjem. Ne mogu to da isključim na osnovu dosadašnjeg ponašanja Vučićeve vlasti. Sve što su oni radili, posebno poslednjih osam godina, bilo je uslovljeno rejtingom i dnevnom politikom. Bilo koja državna odluka koja je doneta poslednjih osam godina doneta je na osnovu čitanja rejtinga tako da bih se jako iznenadio da ukidanje vanrednog stanja nije posledica takođe nekakvog čitanja rejtinga i pokušaja da se spreči lupanje u šerpe koje im očigledno ne odgovara“, izjavio je za Nova.rs Popović.

On je dodao i da će ovde biti sve gore i gore navodeći da srljamo u nekakvu situaciju koja je vanredna iz godine u godinu, a da smo sada došli do toga da već strahujemo za živote ljudi.

“Već se pojavljuju pretnje, ono sinoć sa Đilasom je vrhunac naprednjačkog nasilja. Mislim da će i u predizbornoj kampanji biti svega i svačega, to je takva politika. Naprednjačka politika je neraskidivo vezana za nasilje, uvek je bila, otkad su nastali i kad su se zvali radikali i sad kad se zovu naprednjaci. Nema tu neke velike razlike. Od 1990. godine kad su nastali, imaju politiku koja je nasilna i nemamo nažalost nikakvog osnova da mislimo da će tu nešto da se poboljša”, zaključio je Popović.

Stav pravnika Rodoljuba Šabića je prilično poznat kada je reč o uvođenju vanrednog stanja, jer je u više navrata tvrdio da je kod nas izazvana potpuna pravna konfuzija.

Šabić podseća da je vanredno stanje uvedeno na sugestiju ministra odbrane Aleksandra Vulina što je bez presedana imajući u vidu da je razlog pandemija.

“I tada sam govorio da imamo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o smanjenju rizika od katastrofe i upravljanja vanrednim situacijama koji podrazumevaju određeni arsenal instrumenata tipičan za takve situacije, a da je vanredno stanje našim Ustavom predviđeno za potpuno druge situacije i zato se nije slučajno javio ministar odbrane”, ocenio je Šabić za naš portal.

On dodaje da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji, ali napominje da neke mere mogu da potraju i po ukidanju vanrednog stanja jer u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti imamo mogućnost i bez proglašenja vanrednog stanja primenu nekih mera gde spada i mera ograničenja kretanja.

Međutim, napominje Šabić, ograničenje kretanja zbog pandemije trebalo bi da predloži ministar zdravlja a ne ministar odbrane, što je potpuna nepotrebna pravna konfuzija.

“I da se razumemo, takvo ograničenje podrazumeva prostor na kojem je bolest rasprostranjena. Imajući u vidu sada ove informacije koje dobijamo, umirujuće i pobedničke, teško da postoji stručno opravdanje za to, ali ponavljam mi smo na terenu potpune pravne konfuzije od samog početka”, objasnio je Šabić.

On ističe da razlog najave ukidanja vanrednog stanja, znaju samo oni koji odlučuju, odnosno onaj koji odlučuje, a definitivno je jasno, kako Šabić kaže,  da Vučić donosi sve odluke i sad je to u sferi spekulacija, ali je najlogičnije, smatra pravnik, da im se žuri da održe izbore i da je jasno da im trebaju i odgovaraju brzi izbori.

“Realna je činjenica da će nakon svega, kada opasnost prođe doći do relaksacije, suočićemo se sa nizom drugih stvari koje će podrazumevati gotovo izvesno kontrolu nerasta tenzija, otpuštanja, čitav niz problema koji nisu stimulativni za birače.

About The Author

Оставите одговор