Večna slava heroju generalu Ljubiši Veličkoviću

0

Завршио је Ваздухопловну војну академију у Задру и Командноштабну академију РВ и ПВО у Београду, а специјализовао се у Совјетском савезу и Казахстану. Један је од првих југословенских пилота обучених за управљање авионом Миг-21 и Миг-29.

На данашњи дан 1999. године, погинуо је генерал-пуковник Љубиша Величковић, помоћник начелника Штаба Врховне команде Војске Југославије за РВ и ПВО, током НАТО бомбардовања положала у селу Омољица код Панчева.

Обављао је дужности команданта 204. ловачког авијацијског пука на Аеродрому Батајница, начелника инспекције борбене готовости у команди РВ и ПВО, начелника Савезне управе за контролу летења (СУКЛ-е), затим команданта 3. Ко РВ и ПВО у Нишу, начелника Генералштабне академије Војске Југославије, начелника сектора РВ и ПВО у Генералштабу Војске Југославије, Командата РВ и ПВО, заменика савезног министра за народну одбрану

Два пута је превремено и два пута ванредно унапређиван у виши чин. Носилац је више високих одликовања и признања, Златног пилотског знака и звања Инструктора летења.

Сахрањен је 3. јуна 1999. године на гробљу у свом родном селу Црљенац.

About The Author

Оставите одговор