Srpski predsednik ponovo je izdao kosovske Srbe

0

Piše: Mlađan Đorđević

Autorski tekst predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića, koji je objavila ruska državna agencija Regnum.ru prenosimo u celosti

https://politicki.rs/category/kolumne/

Zahvaljujući predsedniku Srbije, Albanci će moći da završe etničko čišćenje preostalog srpskog stanovništva, koje je davno počelo.

Predajući kosovski sistem napajanja albanskim separatistima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim nastavljaju neslavnu srpsku trgovinu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinio je novi čin izdaje nacionalnih interesa naše zemlje.

Na osnovu Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, 14. decembra 2020, predao je takozvanoj kosovskoj državnojagenciji kontrolu elektroenergetskog sistema u čitavoj južnoj srpskoj pokrajini, uključujući i njen severni deo, uglavnom naseljen Srbima.

Elektroenergetska mreža Srbije, koja je do sada snabdevala električnom energijom severni deo Kosova i Metohije, prestala je to da čini, a čitav sistem je prenet u nadležnost prištinske kompanije KOSTT. Od sada se električna energija na Kosovo i Metohiju ne isporučuje iz centralne Srbije i grada Novog Pazara, već kroz nove dalekovode iz Albanije, s obzirom da je KOSTT deo jedinstvenog energetskog sistema za Albaniju i Kosovo. Drugim rečima, ovom odlukom Vučić je čitav energetski sistem Kosova i Metohije prebacio u ruke „Velike Albanije“.

Tako je tokom njegove vladavine ukinut još jedan deo srpske državnosti na Kosovu.

Nakon pomenutog Briselskog sporazuma, uspostavljanja carina između Kosova i centralne Srbije, obezbeđivanja telekomunikacionog sistema, međunarodnog pozivnog broja, neometanja međunarodnog priznanja Prištine, integracije srpskog pravosudnog sistema i srpske policije u „kosovski sistem“ i drugih koncesija u skladu sa Vašingtonskim sporazumom ove godine (uključujući i priznanje nezavisnosti pokrajine od strane Izraela), sada je čitav sistem napajanja prenet na separatiste.

Ovde se ne radi samo o prenosu imovine i infrastrukture elektroprivrede Srbije vredne nekoliko milijardi dolara (celokupna šema napajanja, rudnici, rezerve uglja, olova, cinka i drugih vrednih ruda), koje je Vučić praktično dao Kosovu iako je Srbija u njih decenijama ulagala, već, što je još važnije, srpski predsednik je dao separatistima još jedno sredstvo koje mogu da koriste kao sredstvo pritiska na lokalne Srbe.

Budući da će KOSST sada distribuirati i obračunavati električnu energiju u svim okruzima, uključujući i one većinski naseljene Srbima, ova kompanija će takođe imati pravo da isključi struju i naplati dugovanja od Srba. Zapravo to znači da će prištinske vlasti moći da vrše pritisak na Srbe, ucenjuju ih i lišavaju ih prava na struju bez ikakvog opravdanja, sve dok se ne završi etničko čišćenje preostalog srpskog stanovništva, koje je davno počelo. A ovo je postalo moguće zahvaljujući Aleksandru Vučiću.

Reakcija kosovskih i albanskih zvaničnika je, očekivano, svečana. Edi Rama, premijer Albanije, i Avdulah Hoti, takozvani premijer „Kosova“, govorili su o „konačnom postizanju energetske nezavisnosti Kosova“ i „važnom koraku ka konačnom ujedinjenju Albanije i Kosova“. Albanski lideri rekli su da je Beograd ukinuo veto koji je nametnuo na to pitanje pre mnogo godina odlukom da im obezbedi energiju. Edi Rama je takođe rekao da je ovo „prvi stvarni rezultat mini-šengena“, što je, da podsetim, Vučićeva inicijativa da „ujedini zemlje zapadnog Balkana“.

Pored Albanaca, mnoge evropske države, sponzori takozvane nezavisnosti Kosova, sa oduševljenjem su pozdravile vest, budući da će sada njihove (pre svega nemačke) kompanije moći ekonomski da profitiraju od postojećih i planiranih novih rudnika, koje će prištinske vlasti morati da im prenesu. Zahvaljujući takvim koracima, iste države će vrlo brzo uz pomoć Vučića izgraditi autoput od luke Drač u Albaniji do Niša u Srbiji i dalje do Evrope, koja će postati važno tranzitno mesto za potrebe NATO-a.

Sve ovo vreme Vučićev režim je ćutao i izbegava da razgovara o ovoj temi.

Nekoliko izjava nižih državnih zvaničnika po tom pitanju nagoveštavaju da će “Srbi i dalje imati struju.” Niko to ne spori, ali niko od njih, kao ni sam Vučić, nikada nije porekao da će Albanci moći da koriste sistem snabdevanja energijom protiv naših ljudi na Kosovu. I kako možete poreći te činjenice? O tome svedoči i činjenica da je u sredu, 16. decembra, održan sastanak Vučića, predstavnika državnih preduzeća zaduženih za električnu energiju u Srbiji i predstavnika Srba sa Kosova – bez prisustva javnosti. Rezultat je još uvek nepoznat i, prema zvaničnom saopštenju, biće objavljen u naredna 72 sata. Šta se tako krije od srpske javnosti, ako ne još jedna izdaja?

Ono što se krije je da ovim potezom Vučić i njegov režim nastavljaju sramotnu trgovinu Srbima na Kosovu i Metohiji.

Oni su iskoristili zabrinutost čitavog srpskog društva zbog vanredne situacije povodom koronavirusa da bi prodali još jedan deo srpske državnosti. Tokom godina nisu dobili ništa zauzvrat, osim privatnih privilegija za sebe i svoje saradnike – priliku da kradu, obogaćuju se, tlače političke protivnike i Srbiju dovode u stanje pretpolitičkog društva.

Ovaj poslednji korak je još jedna cigla u kuli izdaje koju je Vučić gradio od 2012. godine i za nju će morati da odgovara kada Srbija ponovo bude slobodna. To mu obećavam.

Predsednik pokreta Oslobođenje

Mlađan Đorđević

Izvor: regnum.ru

About The Author

Оставите одговор