Пензионери нису овце за шишање

0

Пред очекиване поправне парламентарне изборе у Србији, пензионери и грађани без пензије а старији од 65 година су поново постали бирачки плен, које нико ништа не пита али им се спремају понуде. Швајцарска формула „плус плус“, минимална „гарантована пензија“ за необразоване и неинформисане  грађане делују веомо примаљиво.  Борба за гласове пензионерских душа је проширена и на око 200 000 грађана који немају пензију и никакве друге приходе. Ловци на гласове пензионера којима ће се докопати власти и личног богатства, игноришу стање пензијског система Србије и одговоре на питања када ће пензионерима Србије бити враћена имовина и достојанство. Имовина о којој говорима се односи на отето власништво и управљање фондом ПиО, неуставну и незакониту приватизацију бања и друге имовине Фонда, неисплаћене делове пензија због њиховог смањења од новембра 2014 до октобра 2018. године, смањење куповне моћи пензија од октобра 2012 до 31.децембра 2018. године због обустављања и непотпуног усклађивања са растом инфлације и растом БДП или зарада. Достојанство пензионера је непрекидно угрожено честим кампањама представника власти у којима су пензије приказиване узроком финансијске нестабилности државе, сталним величањем улоге председника Србије у обезбеђењу новчане помоћи, редовности и наводног раста пензија. И сада, уместо да се власт и опозиција такмиче у осмишљавању реформе пензијског система Србије којима ће се гарантовати стечена права, осигурати имовина и додатни извори финасирања ради дугорочне финансијске одрживости и независности у односу на извршну власт, они су кренули у борбу за гласове око 250 000 грађана Србије који су старији од 65 година и немају пензију. Верују да ће за око 300 милиона евра годишње добити бар половину гласова од такозвних социјалних пензионера. Да се разумемо, сваки грађанин Србије па и социјално угрожени грађани старији од 65 година без пензије, има уставно право на социјално старање државе али то никако не треба да се доводи у везу са Фондом ПиО, сем у делу вођења посебне евиденције и трансфера социјалне помоћи из посебне ставке буџета за те намене.

Продавци предизборне магле око нове формуле за усклађивање пензија тзв. „швајцарске формуле плус, плус“ заборављају да је откривена њихова превара са постојећом „швајацарском формулом“ јер пензије усклађују са временским заостатком од 18 месеци у којем периоду сва повећања буду поништена новим растом цена односно инфлације. На такав начин, увећане приходе буџета од ПДВ на увећане цене и увећане приходе Фонда ПИО због повећања доприноса ПиО на увећане зараде, неко други троши.  Пензионерима не треба много доказивати да са „никад већим пензијама“ све мање купују и све лошије живе. Било би интересантно да „чувари“ пензионерске касе израчунају и саопште колико би пензије биле увећане да је швајцарска формула била коришћена од 2012. године. Наше анализе показују да би пензије тако биле увећане за 48% а „никад веће пензије“ су увећане за око 24%. Закључак се намеће сам: сви пензионери Србије су оштећени јер им пензије нису увећане за најмање 25% што би у сукцесивном усклађивању износило више од 40%. У праву је председник Србије када каже да су пензионери допринели стабилизацији финансија Србије али није у праву када говори да смо на то пристали и да нам држава односно он као њен власник не треба да врати неуставно узето.

Пре продаје нове магле пензионерима  или бар у исто време, лажни душебрижници треба да садашњим и будућим пензионерима Србије, којих је преко 4, 5 милиона, дају одговоре на следећа питања:

  1. Када ће у РФ ПиО бити формирана скупштина његових власника односно корисника и осигураника, надзорни одбор, управни одбор у којем већину имају предствници пензионера и запослених који сада уплаћују доприносе ПиО за своју пензију?
  2. Када ће се усклађивање пензија са растом цена и зарада вршити два пута годишње са статистичким показатељима који нису старији од 6 месеци?
  3. На који начин се могу обезбедити аутохтони приходи Фонда тако да не зависе од буџета и када ће отета и опљачкана имовина Фонда ПиО бити враћена и стављена у функцију стицања његових прихода?
  4. Када ће оштећеним бити накнађена штета због неуставног смањења пензија од новембра 2014 до октобра  2018. године?
  5. Када ће бити укинута дискриминација пољопривредних пензионера у висини најниже пензије и војних пензионера у отимању на закону стеченог и коришћеног усклађивања пензије за 4,21% од 1.1.2008. године до 30. октобра 2015. године?
  6. Када ће бити укинуто доживотно умањење пензија превременим старосним пензионерима са 40 година стажа?
  7. Када ће РФ ПиО престати да уплаћује доприносе за здравство и да преко 60 милијарди динара користи за увећање пензија?
  8. Зашто чувари пензионерске касе манипулишу са процентом БДП који је договорен са ММФ јер уместо 11% стално говоре о 10% а разлика је око 600 миaлиона евра?
  9. Да ли сви пензионери са пензијом и укупним приходима мањим од суме потребне за минималну животну корпу имају право на социјални додатак или социјалну помоћ која се предлаже за грађане који немају пензију?

About The Author

Оставите одговор