HEROJ ПУКОВНИК ПИЛОТ МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ

0

Sasa Rakovic

ПУКОВНИК ПИЛОТ МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ (Горње Црниљево, 5. октобар 1959. -Ваљево, 4. мај 1999.)Био је пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука.

Погинуо је у борби са НАТО агресорима, изнад Ваљева 4. маја 1999. током њихове агресије. Један од његових сабораца дежурних пилота, на основу објаве напада, добио је наредбу за борбено полетање. Међутим, командант пуковник Павловић је телефонском везом наредио да се дотични пилот задржи. Пришао је авиону и рекао: „Мајку вам дечију, нећете ви да гинете, ја ћу!“ Извукао је из кабине младог пилота и уместо њега је он полетео у правцу Ваљева, пут родног краја, авионом МиГ-29 № 18109. Био је свестан да је то лет у смрт и баш тога је определило да он има ту судбину уместо свог подчињеног млађег колеге. Убрзо се нашао у делу ваздушног простора Србије, испод кога је рођен и где је провео детињство. Пилот Павловић се упустио у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео је да их збуни и чак натера у бекство смелим својим наступом, али је убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16, који су дејствовали из правца запада од Тузле, те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона су пали у село Бујачић.У једном тренутку из оперативног центра Миленка су упитали да ли види непријатељске авионе?„Видим их, али виде и они мене!“Завладао је тајац, а пре него што је ишчезао са радара његове последње речи, биле су :“Имају ме!“Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу у Београду. Иза њега су остали супруга и два сина.

Пилот пуковник Павловић се својим херојским делом прикључио српским војницима легендама одбране слободе, које српски народ доживљава као ликове Обилића, Војводу Мишића и многе друге истакнуте хероје родољубе.

Он за своја дела никада није званично проглашен херојем. Постхумно је одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком.

Снимљен је и документарни филм о пилоту Миленку Павловићу, „Лет у смрт“ аутора Слађане Зарић.

У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912—1918.

На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића

About The Author

Оставите одговор