Скандалозне увреде припадника Војске на ТВ Хепи

0

Осуђујемо праксу да се на телевизији са националном фреквенцијом износе увреде о било којој друштеној групи-професији а посебно о припадницима војне професије у коју грађани Србије имају највеће поверење а које је засновано  на  њеном доприносу у социјализацији и оспособљавању деце свих грађана за безбедан и живот у складу са друштвеним нормама.

 У емисији После ручка на ТВ Хепи са националном фреквенцијом 18.6.2023. године, гост у емисији адвокат Предраг Савић је у свом излагању о узроцима масовних злочина у 3. маја у Београду и Младеновцу, ове године, увредио припаднике Војске и њихову децу, тако што је изнео безброј увредљивих и неутемељених тврдњи о њима. Како другачије разумети: „ Али гледајте још једну ствар је ту чудна. Немају војна лица у Србији бебиситерке а деца војних лица су често извршиоци кривичних дела, и оваквих… И овај у Младеновцу је дете војног лица. Да, војна лица која су изузетно ситуирана, која су у комунистичком том самоуправном друштву имала станове, високе плате, све привилегије, своја летовалишта, могућност да децу школују где год пожеле, да, њихова деца су најгора, баш када је у питању осећај за морал, за правду и за извршење кривичних дела. Недостајала им је друштвена и социјална одговорност, баш зато што су они били, родитељи им такви бахати, свемогући, јер бити дете војних лица.. Јер ја знам на факулету када сам био, појавим се 80-тих а они са страхом гледају, а ово је дете војног лица, асистент, професор, то је нешто у Србији била велика привилегија… А како су бранили ову државу и шта су дозволили да се од ње направи, видели смо и како су одрадили свој посао и као родитељи и као људи који су били задужени да сачувају ову државу, она се распала у крви, значи идеолошка та матрица је производила неке погрешне ствари… Где је овде квар да је ово дете без емпатија, потпуно да је способно, да, сигурно да сносе део одговорности родитељи.“

После обавештења из режије да је део гледалаца реаговао на увреде водитељ емисије и други учесник емисије су износили своја позитивна искуства са децом војних лица, без критике на уопштавања и неутемељеност изнетог…  Предраг Савић је наставио да вређа и износи увреде на рачун деце војних лица. После реченице водитеља да нико није рекао да су сва деца војних лица лоша него да су живела једним другим животом, Предраг Савић се убацује: „И да је међу њима било више криманилетета него међу осталом децом“,

После коментара присутних да је и Аркан био дете војног лица, Ашанин и Шулц који је убио Бранку Рубежић, Предраг Савић наставља: „ и не само њих, из праксе знам, можемо да набројимо, али гледајте  чак је постојало у неким, били су неки аналитички текстови и ћерке како су живеле војних лица и синови, колико је било тога, значи ја то повезујем са привилегијама и са идеолошким“.

Осуђујемо праксу да се на телевизији са националном фреквенцијом износе увреде о било којој друштеној групи-професији а посебно о припадницима војне професије у коју грађани Србије имају највеће поверење а које је засновано  на  њеном доприносу у социјализацији и оспособљавању деце свих грађана за безбедан и живот у складу са друштвеним нормама. Управо су ове чињенице највећи аргумент за враћање редовног војног рока у Србији. Не споримо да је међу децом војних лица било и извршилаца криминалних дела али се, никако, без основа, то не може уопштавати и тврдити да је криминал међу њима био заступљенији него у осталој популацији. Жалосно је да се у време општедруштвене расправе о насиљу са медија, на телевизији са националном фреквенцијом, по други пут ове године, износе неутемељене оцене о војним лицима и њиховој деци. Када смо код тврдњи да су војна лица била привилегована, грађани Србије знају да су плате у полицији, судству, ваздухопловству, банкарству, осигуравајућим друштвима биле много веће а да је скоро свако предузеће имало своја одмаралишта. У овом тренутку преко 18 000  припадника Војске од којих око 2000 пензионисаних војних лица није остварило своје законско право на стан а преко 8000 њих није остварило право на стан одговарајуће структуре па је лицемерно говорити како су војна лица добијала станове у време када је већина запослених у то време добила стан.  Овакво спиновање и блаћење једне часне професије од стране адвоката на телевизији са националном фреквенцијом је недопустиво па позивамо Регулаторно тело за електронске медије да у складу са Законом предузме одговарајуће мере… Позивамо грађане Србије да бојкотују ТВ Хепи док она свој програм не усклади са Законом!

About The Author

Оставите одговор