Александре Вучићу  немате опроштај и подршку пензионера

0

Писмо које ових дана добијамо од вас нисте потписали као председник Републике Србије, па вам се и обраћамо у складу са тим. Закључили смо да нам се ипак обраћа бивши председник СНС који тражи опроштај за сва непочинства према пензионерима и моли за глас на будућим изборима.

Писмо које ових дана добијамо од вас нисте потписали као председник Републике Србије, па вам се и обраћамо у складу са тим. И да сте га потписали као председник опет би вас питали у којој улози нам се обраћате и чији новац трошите, као председник Србије или као члан СНС у којој формално нисте више председник. Закључили смо да нам се ипак обраћа бивши председник СНС који тражи опроштај за сва непочинства према пензионерима и моли за глас на будућим изборима. Истина једино ви из СНС, пред изборе,  делимично признајете да сте на леђима пензионера спровели фискалну стабилиацију у Србији којом сте извршили прерасподелу између трошкова за пензије и трошкова за плате у јавном сектору  а заборављате да сте према званичним подацима:

  • Од 2012. године вршили  само делимично усклађивање пензија са растом инфлације које сте од 2014 до 2019.године, изменом закона, потпуно обуставили њихово усклађивање два пута годишње тако да сте до 2020. године  остали дужни свим пензионерима најмање 15 одсто усклађивања са инфлацијом и да сте нам на такав начин отели преко 5 милијади евра. У истом периоду однос просечне пензије је са 60  одсто смањен на око 43 одсто а учешће пензија у БДП је са 13 одсто уместо, према споразуму са ММФ  на 11 смањено на око 9 одсто.
  • Од новембра 2014.године до септембра 2018. године смањивали пензије веће од 25 000, оштетивши преко 850 000 пензионера и тако отели око 840 милиона евра.
  • Од јануара 2015. године превременим старосним пензионерима  доживотно смањили пензије за 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију што за пет година ранијег одласка са 40 година стажа, износи 20,4 одсто.
  • У децембру 2014. године отели већинско управљање РФ ПИО тако што сте укинули надзорни одбор а управни одбор са 21 члана смањили на 7 чланова од којих су 4 представници Владе, односно СНС, иако је Законом о ПИО регулисано да представници корисника-пензионера, осигураника и послодаваца равноправно њиме управљају.  
  • Од 2020.године увели усклађивање пензија са подацима старим 18 месеци чиме су пензије додатно губиле своју вредност док нисте 2022.године почели да их неформално усклађујете два пута годишње.
  • Део бања које су власништво РФ ПИО односно и пензионера практично поклонили тајкунима СНС уз додатну обилату новчану помоћ Владе Србије.
  • Смањили доприносе ПИО са 27 на 25 одсто и тако умањили изворне приходе РФ ПИО за око 150 милиона евра годишње којима су могли де се изједначе и подигну најниже пензије.
  • Упућенима је јасно да усклађивања пензија за 2022 и 2023. годину нису посебна брига о  пензионерима већ неуспео покушај њиховог усклађивања са скоро највећом инфлацијом у Европи.
  • Игнорисали чињеницу да преко  600 000 пензионера живи у беди јер прима мање од 26 000 динара колико износи праг сиромаштва у Србији.
  • И новчану помоћ коју нам годинама делите ви уместо управног одбора РФ ПИО је део отетог новца од пензионера за коју очекујете подршку на изборима после свега што сте нам отели.
  • Слажемо се да је пред нама важна одлука, да гласањем за промену власти и реформу пензијског система морамо прекинути безочну пљачку и дискриминацију пензионера Србије.

Због свега наведеног, Александре Вучићу, од пензионера немојте очекивати опроштај и подршку на изборима, којима хоћете да побегнете од одговорности за све опљачкано и уништено…

About The Author

Оставите одговор