ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИЗНАО ОНО НА ШТА ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ УПОЗОРАВА ГОДИНАМА

0

Саопштење Војног синдитака Србије

У свом божићном медијском обраћању јавности Председник Републике, који је по функцији уједно и Командант Војске Србије, Александар Вучић, изјавио је да је Србија тенковска велесила, да је последњих година, што је неспорно, наша војска добила значајне количине новог наоружања и војне опреме, при чему је изнео забрињавајући податак и фактички признао да наша војска има озбиљних проблема са попуном људима.

Најбројнији и једини репрезентативни синдикат запослених у одбрани Војни синдикат Србије, на овај проблем и потребу да се поправи и унапреди положај професионалних припадника војске, указује у континуитету од 2016. године. Менаџменту Министарства одбране и државном врху више пута смо указивали на проблеме који муче војни кадар и износили конкретне предлоге како да се поправи положај професионалних припадника војске, а војни позив учини популарнијим и привлачнијим за младе, а најаважније је закључење посебног колективног уговора за запослене у одбрани. Међутим, социјални дијалог са јединим репрезентативним синдикатом српских војника, не само да је опструисан, већ је Војни синдикат Србије ометан на најгрубље начине чак и отказима из службе највишим представницима синдиката, какви притисци су недопустиви за једну европску државу у 21. веку.

Челни људи Министарства одбране и представници Генералштаба, упорно одбијају да чују шта имају да им кажу људи којима командују у миру и у рату. Преседан је да врх система одбране игнорише шта има да им каже синдикат чији чланови броје скоро 50% Војске Србије, и који уназад седам година указује на проблеме које ево сада и Председник јавно износи. Министарство одбране је у својим саопштењима ишло чак и до констатације да су чланови Војног синдиката Србије, издајници и да желе лоше држави Србији, потпуно занемарујући чињеницу да су већина чланова синдиката ратни ветерани свих ратова у протекле три деценије, и људи који су своје животе заклетвом заветовали Отаџбини!

Овом приликом поново указујемо државном врху да је најважније од свега да се менаџмент Министарства одбране и Генералштаба ВС, мора ослободити предрасуда и крутих ставова из времена која су одавно иза нас, а људи који чине тај менаџмент коначно треба да схвате и прихвате да Војска Србије, у 2024. години, не може да функционише на начин и по принципима руковођења и командовања који су важили пре пола века. Више од деценије, наша војска је потпуно професионализована, њени припадници су у радном односу, а држава им је послодавац. Ако је то све тако, а јестe, онда личне предрасуде и сујете појединаца на важним положајима у систему одбране, који пре свега не разумеју потребе младих људи у 21. веку, не могу и не смеју бити изнад закона и општег интереса да Србија има јаку, модерну и оперативну професионалну војску, у којој раде задовољни људи јер је опште познато да је само задовољан и мотивисан војник и ефикасан војник.

Надамо се да ће најпре Председник Републике, а потом и потчињени му високи војни руководиоци у Министарству одбране и Војсци Србије, у 2024. години, коначно имати више слуха и разумевања за потребе професионалаца у Војсци Србије, које у њихово име артикулише синдикат и да ће са њиховим једуним званичним законским представницима из Војног синдиката Србије, на принципима социјалног партнерства убудуће заједно радити на јачању војничког кадра и војске у целину, те да ће у овој години запослени у војсци коначно добити свој први у историји колективни уговор.

About The Author

Оставите одговор