Srbija danas slavi Dan državnost – Sretenje

0

Na današnji dan, 15. februara 1804. godine u Orašcu je podignut Prvi srpski ustanak, a istog dana 31. godinu kasnije, 1835. – na Sretenjskoj skupštini donet je prvi Ustav Srbije, jedan od najmodernijih i najliberalnijih ustava tog vremena, kojim je Srbija prva na Balkanu ukinula feudalizam.

Od tada, Srbija je menjala državna uređenja, zvanične nazive, bila samostalna, ali i deo jedne velike monarhije, pa federativne republike, dok se praznik u jednom istorijskom periodu nije obeležavao, ali je 15. februar bio i ostao jedan  najvažnijih datuma u istoriji Srba – kao datum rođenja moderne srpske države.

Dan državnosti, zapravo se, obeležava u spomen na početak Srpske revolucije, termin koji je prvi upotrebio nemački istoričar Leopold fon Ranke u knjizi „Die Serbische Revolution“.

Odnosi se upravo na period od 1804. do 1835. godine, koji obuhvata više istorijski važnih događaja – Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa, od 1804. do 1813. godine, Hadži Prodanovu bunu iz 1814. godine, Drugi srpski ustanak koji je 1815. godine vodio knez Miloš Obrenović i period njegove vladavine do donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine.

Svi ovi događaji, doveli su do oslobođenja Srbije od turske vlasti, modernizacije i preporoda u srpskom društvu, koji je doneo Sretenjski ustav Dimitrija Davidovića, koji je, iako načinjen po ugledu na najliberalnije tekovine slavne Francuske revolucije, ukinut posle svega 55 dana, zbog protivljenja tri moćne carevine tog vremena – Austro-ugarske, Ruske i Turske.

About The Author

Оставите одговор