11. novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja odnosno dan sjećanja kojim se 11. novembra u nizu država obilježava završetak Prvog svjetskog rata, preciznije primirje koje je 11. novembra 1918. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Dan primirja se na taj dan obilježava u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu, a od 2012. godine i Srbiji. Pod imenom Dan sjećanja se obilježava u zemljama Commonwealtha, a pod imenom Dan veterana u SAD. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova (engleski: Poppy Day) kao referenca na mak, cvijet koji raste u Flandriji gdje je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Republici Srbiji praznik se proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv praznika  za amblem se koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Оставите одговор