107 година Мојковачке битке

0

Пише: проф. Др Миладин М. Шеварлић

Традиционално, на други дан Божића, 8. јануара 2023. године, Српски национални савјет Црне Горе, Епархија Будимљско-никшићка и општина Мојковац организовали су 107. годишњицу СЕЋАЊА и ЗАХВАЛНОСТИ ЈУНАЦИМА ЦРНОГОРСКЕ ВОЈСКЕ који су, под командом сердар Јанка Вукотића, на Бадњи дан и први дан Божића 6. и 7. јануара 1916. године надчовечанским напорима по дубоком снегу и великом мразу јуначки гинули и рањавани одбранивши пролаз на „Мојковачким вратима“ од далеко надмоћнијих и топовима и митраљезима опремљенијих Аустроугарских окупатора – чиме су обезбедили сигурну заштиту повлачења Војске Краљевине Србије, краља и Владе Србије преко Албаније у Грчку.

У име Друштва српских домаћина опелу у Саборном храму Христовог рождества у Мојковцу – које је служио владика Методије са свештенством Будимљанско-никшићке епархије, присуствовао је и проф. др Миладин Шеварлић – председник Управног одбора Друштва српских домаћина, који је положио три ловорова венца на:

– Спомен гробници погинулим јунацима Црногорске војске (код моста на Тари) у Мојковцу, са представницом Српског националног савјета Црне Горе Биљаном Милачић;

– споменик ратном команданту Црногорске војске сердар Јанку Вукотићу у центру Мојковца, са предсједником Српског националног савјета Црне Горе др Момчилом Вуксановићем; и 

– споменик са Крстом Јунацима дводневне крваве битке на Бојној њиви изнад Мојковца – на коме пише МИ СМО ГИНУЛИ ДА БИ ЦРНА ГОРА И СРБИЈА ЖИВЈЕЛЕ, са предсједником Друштва српских домаћина Црне Горе Љубом Пековићем.

Значај никада заборављене ХЕРОЈСКЕ и БРАТСКЕ ПОМОЋИ Црногорске војске у заштити одступнице Војсци Србије 1916. године, Свети владика Николај Велимировић је сажео у једној незаборавној реченици: ДА НИЈЕ БИЛО КРВАВОГ БОЖИЋА НА МОЈКОВЦУ – НЕ БИ БИЛО НИ ВАСКРСА НА КАЈМАКЧАЛАНУ!

У обраћању учесницима 107. годишњице сећања на Јунаке Мојковачке битке, испред Споменика са Крстом на Бојној њиви, проф. Шеварлић је, у име Друштва српских домаћина и његовог председника и српског добротвора господина Нићифора Аничића, изразио немерљиву захвалност црногорској браћи по вери и крви јунацима Мојковачке битке и прочитао песму књижевнице Љиљане Браловић, председнице Одбора Друштва српских домаћина општине Горњи Милановац, под прикладним насловом Божићна песма.

БОЖИЋНА ПЕСМА

Љиљана Браловић

Заволи Бога, обнови себе

Танана душа да ти не зебе,

Довикни земљи, поручи води

Мир је са нама Христос се роди

Воздигло песму хришћанско стадо,

Пева и старо, пева и младо

Христос се роди, песма се сплела

Пева и девет чина анђела.

Престоли, Власти, Силе, Начела,

Запали песма небеса цела

Арханђел лично песму предводи

Певајте људи, Христос се роди.

И Серафими и Херувими

топили студен зубатој зими

Кличу сви Свети, Христос се роди,

Планета цела љубављу плоди.

About The Author

Оставите одговор