Протест подршке смењеним тужитељкама ВЈТ у Београду

0

Протест подршке смењеним тужитељкама

Подршка независности и слободи тужилаца

Отимање предмета у којима су водиле истрагу о корупцији у ЕПС тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић, , од стране вишег јавног тужиоца Ненада Стефановића је криминално угрожавање њихове самосталности и слободе у раду. Склоњене су са предмета јер су водиле истрагу у складу са законом и кривична дела подвеле под члан Закона којим је предвиђен повраћај стечене користи. Може ли бити независности и слободе правосуђа ако га у раду немају тужиоци и судије? Правосуђе  је један од стубова демократске власти од чијег рада зависи поштовање законитости и уставности у Србији због чега као грађани не можемо остати неми на стање у њему. Грађани Србије због неажурности и политичког утицаја на правосуђе вапе за правдом! Као пензионери смо оштећени због неажурног и неадекватног поступања тужилаштва у неколико кривичних пријава које смо подносили због злоупотребе положаја од стране бивше директорке РФ ПИО Драгане Калиновић и приватизација Куршумлијске и Врањске бање, које је Савет за борбу против корупције Владе РС оценио са елементима системске корупције.

Не прихватамо независност правосуђа од грађана и позивамо да се оно одупре утицају од стране извршне власти преко појединаца који су постављени на положаје да би очигледно, судови доносили одлуке и пресуде против запослених, пензионера и државе а тужиоци  прикривали криминал и корупцију. Подржавамо протест подршке тужитељкама који организују  слободни адвокати и тужиоци 2. марта у 15 часова, испред Владе Србије, са захтевима да се тужитељке врате на предмете, да се због пропуста у раду смене виши јавни тужилац Ненад Стефановић и републичка јавна тужитељка Загорка Доловац.

Позивамо грађане да присуством на протесту подрже храброст и законит рад тужитељки, захтеве протеста и охрабре запослене у институцијама и јавним предузећима који су изложени притисцима у спровођењу закона, да се обрате јавности.

About The Author

Оставите одговор