РФ ПИО вара пензионере

0

Пензионерске картице као форма идентификације пред органима пензијског фонда, организацијама и компанијама које пензионерима нуде повољности у куповини роба и кориштењу услуга постоје у већини европских држава. Само у Србији пензионерске картице имају  чип помоћу којег ће Пореска управа и РФ ПИО и други заинтересовани државни органи и повезане компаније имати увид како  појединац и пензионери Србије у целини троше 8 милијарди евра годишње. Зашто се незаконито између продаваца робе и услуга убацује пореска управа и РФ ПИО и ко то плаћа односно ко ће остварити профит у свему? 

РФ ПИО одбија да уручи израђене Пензионерске картице пензионерима који не желе да се подаци о њеном кориштењу обрађују и који не желе да им се подаци о продавцима роба и даваоца услуга достављају лично. Наиме, иако су пензионери већ потписали захтев за израду Пензионерске картице тражи им се да га наново потпишу као и да дају сагласност за обраду података о њеном кориштењу и достављању података о трговцима и даваоцима услуга на личност.

РФ ПИО на превару, супротно Правилнику о Пензионерској картици, уз потписивање новог захтева за издавање Пензионерске картице потура да се у делу формулара Законски заступник, потпише и сагласност за обраду података о њеном кориштењу као и пристанак да се информације-рекламе пензионерима достављају на лични телефон, емаил или адресу. Покушај РФ ПИО и сајта Apoteka (rs) да незаконито врше продју и доставу лекова пензионерима то и доказује.

Да ли се то РФ ПИО, уместо организације која треба да обезбеди остваривање стечених права преко 4,5 милиона корисника и осигураника, претвара у маркетиншку агенцију а да при том није јасан законски основ, трошкови као и коју корист од свега имају садашњи и будући пензионери.

После почетних искустава и информација о кориштењу Пензионерске картице са чипом, пензионери су схватили да нису добили ништа ново у попустима које већ дају трговци у Србији и да је то покушај да се пензионери усмеравају где и како да троше свој новац.

 Много је питања у вези са пројектом Пензионерска картица још увек без одговора и зато захтевамо да се РФ ПИО тежишно бави пословима који су дефинисани а посебно поећањем изворних прихода РФ ПИО и тако створи услове за веће пензије и повећање најниже пензије која је увредљиво и  срамотно мала.

Очигледно је да су исказане сумње у односу на Пензионерску картицу са чипом оправдане па пензионерима саветујемо да не дају сагласност на обраду података о кориштењу Пензионерске картице нити пристанак да им се лично достављају рекламе. 

About The Author

Оставите одговор