Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre upisnika, a kasnije soldata, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv soldati. Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, odnosno mundiri.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske.

Svim pripadnicima Vojske Srbije i onima koji je poštuju i podržavaju čestitam dan Vojske Srbije sa željom da im država umesto maćehe postane majka!

About The Author

Оставите одговор