Penzioneri sa robije Predsedniku Srbije

0

protest penzionera 12.06.2018

U skladu sa ljudskim pravima koja smo stekli rodjenjem, mi stariji od 65 godine obraćamo vam se sa namerom da kao robijaši, bez odluke Narodne skupštine Republike Srbije ili suda, sa manje prava od ratnih zarobljenika ili logoraša,  iznesemo svoje mišljenje o nesreći koja nas je zadesila.

Iskoristili ste pandemiju Covida 19 da uvedete vanredno stanje u Srbiji bez odluke Narodne skupštine Republike Srbije što mi, naučeni i skloni poštovanju Ustava i zakona osuđujemo kao praksu koja ne postoji ni u jednoj evropskoj i civilizovanoj državi.

Nije nam jasno zbog čega ste nas starije od 65 godina stavili u neprekidnu izolaciju bez ikakvog zdravstvenog opravdanja koristeći statističke podatke o smrtnosti od virusa u drugim državama.  Sva uputstva SZO o postupanju  i ponašanju gradjana za vreme pandemije ukazuju na potrebu smanjenja i prekid kontakata uz uslove za minimalno održavanje zivota. Na osnovu čega ste nas, čiju odgovornost i požrtvovanost  stalno hvalite, proglasili neodgovornim i osudili na neprekidnu izolaciju tj. robiju. Starijim građanima i invalidima koji imaju i po nekoliko dijagnoza veoma teško pada neprekidna izolacija jer je za većinu njihovih zdravstvenih problema potrebno kretanje odnosno redovna šetnja. Stičemo utisak da ste nas koji smo bez podrške porodice prepustili na nemilost odnosno staranje raznih volonterskih organizacija, koje su najčešće u vlasništvu stranaka. Otežali ste nam komunikaciju sa nasim najbližima i prepustili televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje zajedno sa vama neprekidno šire strah od smrti i pretnje od kazni za nepoštovanje vaših naredbi. Pritom zaboravljate da mi nismo svi ispred televizora kada naredbe saopštavate da bi ih već narednog dana poštovali.

I ta milost da jednom sedmično, u nevreme, kada sunca nema, u trajanju od 3 sata kupujemo kad u prodavnicama nema hleba i povrća  nije data da nam život učinite milijim, već naprotiv.

Ne možemo a da vam ne uputimo prekor na tretman naših sapatnika poljoprivrednih penzionera i pčelara koji u skladu sa godišnjim dobom i potrebom izvođenja sezonskih radova nemaju pravo da rade na njivi i sa pčelama sve dok je to potrebno bez obzira na vaše policijske casove i dane.

Na osnovu iskustava sa prethodnih izbora ocekivali smo oveih 4000 dinara i da nije bilo pandemije. Ako je ta pomoć stvarno u vezi sa izborima baš ste nas potcenili jer je SNS  organizovanjem višednevnih izleta po turističkim destinacijama Srbije, po glasaču trošila nekoliko puta više. Naravno da je penzionerima i starim licima koji imaju porodična primanja manja od 38 000 dinara, novčana pomoć potrebna ali ne iz kase Fonda PIO nego direktno iz budžeta, kao socijalna pomoć.

Vaš plan za ublažavanje posledica pandemije korona virusa uopšte ne sadrži odgovor na znatno umanjene prihode Fonda  PIO  zbog smanjenja zaposlenosti i visine doprinosa PiO.  Čak ni Fiskalni savet u svojoj analizi Programa taj problem nije obuhvatio. Ili planirate da ga rešavate posle parlamentarnih izbora kako ste uradili i 2014. godine.

Najava podele po 100 evra punoletnim gradjanima nema nikakvu ekonomsko niti socijalno opravdanje i očigledno je povezana sa predstojećim parlamentarnim izborima. Čudno je da posle predizborne parole kojom prisvajate našu decu njih ne tretirate kao ravnopravne  građane Srbije. Sablažnjava  nas mogućnost da vas još uvek savetuje jedan prevarant koji je gradjanima pred neke ranije izbore već obećavao po 1000 evra.

Ako novac postoji a želite da u privredu Srbije upumpate „helikopter many“ zar nije poštenije da penzionerima vratite novac koji ste nam otimali od 2014 do 2018. godine.

Na kraju smo sigurni da će Srbija, bez obzira na promašaje koje činite, pobediti korona virus ali da vi bez penzionera nećete pobediti na budućim parlamentarnim izborima i zato popustite taj diktatorski zagrljaj!

Jovan Tamburić, predsednik

About The Author

Оставите одговор