11. novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0

Dan primirja odnosno dan sjećanja kojim se 11. novembra u nizu država obilježava završetak Prvog svjetskog rata, preciznije primirje koje je 11. novembra 1918. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Dan primirja se na taj dan obilježava u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu, a od 2012. godine i Srbiji. Pod imenom Dan sjećanja se obilježava u zemljama Commonwealtha, a pod imenom Dan veterana u SAD. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova (engleski: Poppy Day) kao referenca na mak, cvijet koji raste u Flandriji gdje je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Republici Srbiji praznik se proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv praznika  za amblem se koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

About The Author

Оставите одговор