На референдуму НЕ, НЕ и стотину пута НЕ

0

Како се односити према заказаном референдуму о променама Устава Републике Србије у делу о правосуђу? Власт која је спавала 9 година референдум доводи у везу са интеграцијама у ЕУ иако промене устава нису временски условљене јер ни датум уласка Србије у ЕУ није одређен. У информацији о референдуму коју нам РИК доставља нема ни речи о негативним аспектима промене УСТАВА а требало би… Венецијанска комисија као саветодавно тело Савета Европе се неколико пута изјашњавала о предлогу промена а последњи пут да „није у потпуности задовољна коначним предлогом“, толико о „продаји“ промена као предлога Венецијанске комисије. Експерти за правосуђе тврде да понуђени систем не постоји у уређеним државама ЕУ и питају се зашто га баш нама нуде…Лоше стање у правосуђу односно судству и тужилаштву, као грађани, осећамо на сваком кораку. Делимично формирано, кадровски и материјално непопуњено и ућуткано тужилашво не реагује на бројне примере безакоња, криминала и корупције. Неспособно и корумпирано судство се умешало у наше животе са поступцима који трају годинама, одлукама, решењима и пресудама које нису засноване на законима и Уставу. У краћем тексту је немогуће набројати сва непочинства на која је тужилаштво остало немо, квалификовало их неадекватно а судови у покренутим поступцима одбацивали или отупљивали оштрицу правде. И сада нас једностраначка скупштина позива на референдум о променама устава којима би безакоње и неуставност били заборављени и опроштени појединцима у правосуђу а посредно и у политици.

Основне замерке Венецијанске комисије на Акт о промени устава РС којима се уређује судство је састав и начин избора Високог савета судства и Високог савета тужилаштва. У Врховни савет судства од 11 чланова се поред 6 чланова које бира ВСС и председника Врховног суда бирају и 4 члана између истакнутих правника које предложи надлежни одбор НСРС, од стране НСРС 2/3 већином. Ако не буду изабрани тада их бира комисија састава председник НСРС, председник УСС, председник ВС, Врховни јавни тужилац и Заштитник грађана. Замерка Венецијанске комисије што се у ВСС бирају истакнути правници који нису судије и што део чланова бира НСРС односно најчешће комисија јер ће избор у вишестраначкој скупштини бити тежак 2/3 већином. Врховни савет тужилаштва (ВСТ) је састава 11 чланова од којих се 5 чланова бира од стране тужилаца, Врховни јавни тужилац, министар надлежн за правосуђе и 4 члана из редова истакнутих правника које бира НСРС 2/3 већином а ако не буду изабрани комисија састава: председник НСРС, председник УСС, Врховни јавни тужилац, Председник ВС и Заштитник грађана. Врховног јавног тужиоца бира НСРС на предлог ВСТ. Ако не буде изабран са 2/3 већином бира га комисија састава председник НСРС, председник УСС, Врховни јавни тужилац, Председник ВС и Заштитник грађана. Замерке Венецијанске комисије су на састав и начин избора чланова ВСТ и избор министра надлежног за правосуђе као представника извршне власти у ВСТ, избор истакнутих правника у ВСТ и избор Врховног тужиоца и чланова савета од стране комисије уколико их НСРС не изабере 2/3 већином. Споран је прелазни период у којем ће све одлуке доносити лица бирана од стране актуелне власти а која се до сада нису мешала у свој посао…

Одакле храброст политичарима да толико подцењују разум грађана Србије. Наравно да Србија треба да постане модерна и правно уређена држава али она то не може постати са криминалцима. Да ли су то политичари смислили како да избегну затвор после промене власти и система. До правно уређене Србије се може доћи само поштеним изборима и лустрацијом недостојних у правосуђу. Не могу независно правосуђе да формирају недостојне судије, тужиоци и криминалци у политици. Да би референдумско изјашњавање заштитили од крађе већинске воље грађана потребно је да се сви којима је стало до Србије и будућности наше деце у њој пријаве за контролоре на бирачким местима.

Од оних који имају право на посматраче верујемо само покретима Двери ( 011/4052250, 060 4034777, 069 4050252 и емаилinfo@dveri.rs) и Доста је било ( 011/ 3282600 и емаил: kontakt@dostajebilo ). Бити посматрач на референдуму није страначко него сврставање за Србију.

И зато пријатељи, исправите се, изађите 16.01.2022. године на референдум и заокружите НЕ!

About The Author

Оставите одговор