Vojni sindikat Srbije: Na predstojećim izborima glas onome ko obeća kolektivni ugovor za zaposlene u odbrani

0

Politika Autor: Nova.rs 05. dec

Vojni sindikat Srbije u svom saopštenju navodi da od marta 2015. godine Ministarstvo odbrane ignoriše sve apele da zaposleni u delatnosti odbrane dobiju kolektivne ugovore. Zato kažu da će svoj glas na decembarskim izborima dati onom ko obeća ispunjenje ovog njihovog zahteva.

„Prema zakonu, profesionalni pripadnici Vojske Srbije su u radnom odnosu, poslodavac im je Republika Srbija, a poslodavca predstavlja ministar odbrane. Od marta 2015. godine, zaposleni u delatnosti odbrane imaju reprezentativni sindikat – Vojni sindikat Srbije, ali pozivi za pristupanje pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora koje je ovaj sindikat upućivao ministrima odbrane od 2015. do danas, svi do jednog bili su ignorisani“, piše u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Zakon jasno kaže da su učesnici kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju ali svi dosadašnji ministri odbrane nisu mnogo marili za zakon i datu zakletvu kojom su se obavezali na poštovanje Ustava i zakona, dok se vojske i njenih pripadnika sete se samo kada im to treba za podizanje političkog rejtinga i ličnu promociju pri čemu su neke od tih promocija pripadnici vojske platili čak i svojim životima.

Kristofer Hil leteo helikopterom Vojske Srbije do Raške: Ambasador došao posle zahteva SAD Vučiću da povuče snage

„Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u delatnosti odbrane, prava profesionalnih pripadnika vojske propisala bi se u većem obimu od onog koji sada uređuje zakon, a propisale bi se prenadležnosti koje zaposleni u ovom trenutku ne ostvaruju, što je za njih i njihove porodice od izuzetne važnosti. Svi smo svedoci desetkovanja naše vojske prouzrokovane nebrigom i katastrofalno lošim kadrovskim rukovođenjem što je u deceniji iza nas dovelo do nezapamćenog odliva stručnog i obučenog vojnog kadra koji se meri u broju od preko deset hiljada profesionalaca. Ovaj zabrinjavajući gubitak ljudskog resursa, kakav nismo imali u svim proteklim ratovima može se nadoknaditi samo razumevanjem potreba profesionalaca koji danas rade u vojsci i njihovom savremenom unapređenju prava iz radnog odnosa jer je vojnik „građanin u uniformi“ koji treba da uživa elementarna ljudska prava i slobode kao i svi drugi građani“, navodi se u saopštenju.

Ovih dana kada je predizborna kampanja u punom jeku, navode oni dalje, političari ne govore o zaposlenima u vojsci i njihovim potrebama i problemima, a koji su u odnosu na kolege u policiji godinama diskriminisani jer jedini u javnom sektoru nemaju kolektivni ugovor iako od 2015. godine imaju reprezentativni sindikat.

„Zato na predstojećim izborima, preko 30.000 zaposlenih u delatnosti odbrane, u skladu sa pravom korišćenja aktivnog biračkog prava, zajedno sa svojim punoletnim članovima porodica, svoj glas treba da daju onima koji čvrsto obećaju i daju garancije da će sa predstavnicima zaposlenih u delatnosti odbrane potpisati kolektivni ugovor i da će se sa njihovim predstavnicima ubuduće redovno sastajati voditi socijalni dijalog radi unapređenja sveukupnog materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske kako to nalažu Ustav, od Srbije potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni“, zaključuje se u saopštenju.

About The Author

Оставите одговор