ОПАСУЉИ СЕ И НАЉУТИ

0


Удружење синдиката пензионсаних војних лица Србије са Удружењем Нови оптимизам   29.11.2019. године од 13 часова на Тргу Републике у Београду организују окупљање пензионера са мотом „Опасуљи се и наљути“. Разлога да дођемо себи и да се наљутимо је  безброј.

Због деформација у управљању, финансирању и остваривању права у Фонду ПиО је последњих 7 година дошло је до драстичног кршења стечених права садашњих и будућих пензионера. Променом састава Управног одбора 2014. године Фонд је отет од пензионера и радника и прекинуте су активности на спровођењу реформе која је започета 2012. године у складу са пројектом Светске банке у циљу повећања његове одрживости.  У периоду већинског управљања Фондом од стране Владе Србије усвојено је  неколико противуставних закона и измена Закона ПиО којима су достигнута права пензионера ускраћена. Пензије које су веће од 25 ооо динара су умањене, од 2012. године нису у потребној мери усклађиване са растом инфлације и БДП, пензионерима се пред изборе додељује новчана помоћ, делу пензионера се исплаћује увредљиво мало увећање уз пензију, бање Фонда су одлуком Управног одбора продате Влади Србије  итд. Не прихватамо лажне реформе после којих већина пензионера нема довољно за комуналије, храну и лекове.

Политичке странке у Србији се не баве сиромаштвом пензионера и старих лица у  потребној мери, јер оне у коалицији на власти то раде лицемерно и све одлуке препуштају председнику Србије а опозиционе сматрају да пензионери подржавају актуелну власт.  Право грађана да објективно буду информисани о стању пензијског система се не остварује због недоступности електронских медија са националном фреквенцијом за критичке ставове о томе. Осигуранци Фонда ПиО односно запослени који сада уплаћују доприносе ПиО су такође остали незаштићени од стране већине синдиката запослених који се још увек не боре за стечена права својих чланова, будућих пензионера.  Уз пасуљ и љуту паприку и дружење са уметницима и јавним радницима, подсетићемо се на уређену државу коју су нам отели и говорити о положају пензионера и свему што нам је отето. 

На дружењу ћемо саопштити и резултате конкурса који смо објавили на тему „Писмо председнику“. 

Нико нам не може забранити да се боримо за наша права

Удружење такође, у сарадњи са Удружењем за заштиту уставности и законитости, експертима и организацијама пензионера и синдикатима запослених, припрема предлог закона којим ће стечена права пензионера бити гарантована а отето враћено. 4. децембра од 11 сати у Установи културе Пароброд у Београду, организујемо  округли сто на тему „Реформа пензијског система Србије на који вас овога пута позивамо. Видимо се!

About The Author

Оставите одговор