Novica Antić: „KAKO ĆE VULIN DA TRESE NA PEŠTERU!“

0

Preuzeto od Ucentar  04/10/2020  

Kolumnista našeg portala Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije svodi učinak Aleksandra Vulina, odlazećeg ministra odbrane i urušavanju srpske vojske pod njegovim ministrovanjem

piše: Novica Antić

Najava da će desetog oktobra na- takozvanoj vežbi Vojske Srbije na Pešteru, sve da se trese, nateralo nas je da se nanovo zapitamo o dvodecenijskom urušavanju Vojske Srbije, koje je kulminiralo pod “najboljim u istoriji” vođstvom, sada odlazećeg ministra odbrane, počasnog svega i svačega, samoljubivog Aleksandra Vulina. Ako mu je za utehu nije u svim segmentima, ali u najbitnijim jeste i to onim gde su ljudi. Nije računao da u VS ima i biće onih koji su naučeni i obučeni tako da ne dozvoljavaju da se vojska svede na orkestar za svečanosti i sahrane. Bez obzira na sve, aktuelni ministar snosi najveću odgovornost jer je svesno obmanjivao državni vrh, “vrhovnog komandanta“ i celokupnu javnost o stanju unutar VS. Prvo što je uradio, uspostavio je sistem subordinacije koji ne važi za vojsku nego za Pokret socijalista, pa mu je tako poslove načelnika štaba obavljao privatni advokat Zoran Lazić, poslove finansija gde se “maste brci” verni drug Bojan Jocić, a od Uprave za odnose sa javnošću je napravio svoju marketinšku agenciju koja mu je između ostalog ispitivala i rejting tokom nedavnih izbora. Na žalost ostavio je neizbrisiv, ali ukaljan „trag“ svojim “ličnim primerom i zalaganjem”! Nije džabe rečeno da ono što uradi glup, a vredan, ne može da ispravi ni deset pametnih!
VSS kao jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u VS i MO je više puta bio rad da se sa ministrom sastane i o problemima razgovara ali on kao pravi levičar to nije dozvolio. Da li je sujeta učinila svoje ili je ministar bio uve

„Najbolji sam u istoriji“- Aleksandar Vulin

ren u tačnost informacija svojih saradnika to će ostati enigma.
Opčinjen uniformom i grčevitom željom da ostane ministar odbrane, potpomognut ljudima iz sistema koji su vođeni ličnim interesima, regrut Vulin, grčevito je „zapeo“ da “trese zemlju”na prostoru Peštera ne bi li pokazao “vrhovnom komandantu” i našim neprijateljima šta sve imamo prvi put u istoriji.
Mnogo razloga postoji zašto najavljeni prikaz sposobnosti VS ne bi trebalo izvoditi. Mnogo je objektivnih razloga za takvu tvrdnju, a pomenućemo samo neke. Svi dobro znamo da je vreme pandemije te virus je još uvek aktivan i ne boji se ministra i njegovih saradnika, veliki deo profesionalnih pripadnika VS je umoran i iznuren stalnim angažovanjem (ne smemo zaboraviti da je VS u mandatu ministra napustilo više hiljada profesionalaca) razlog je sve manje brojno stanje koje je prouzrokovano isključivo „nikada boljim uslovima“ u VS, zbog vrlo zahtevnih obaveza na borbenim sredstvima koja treba pokrenuti i opsluživati, zbog ogromnog utroška novca koji je sigurno potrebniji za poboljšanje socijalnog i materijalnog statusa profesionalnih pripadnika VS i niza drugih razloga!
Zna, valjda, ministar Vulin da mu 81% profesionalnih pripadnika ima manju platu od prosečne u Srbiji, da ne ostvaruju ishranu u toku rada, ne plaća im se prekovremeni rad, nemaju regres i plaćen prevoz do posla i nazad itd. itd. a o onih 19% nećemo sada! Zna, valjda, da ni sa starosnom strukturom profesionalnih pripadnika ne može da se pohvali? Mogla su novčana sredstva namenjena da se zemlja „trese“ da se utroše na poboljšanje uslova rada vojnih zdravstvenih radnika i bolju zdravstvenu zaštitu svih profesionalnih pripadnika! Ipak realnost nas tera da budemo skeptični jer smo nedavno videli kako taj isti ministar sprovodi reformu vojnog zdravstva.
Opšte i uvek je bilo poznato da se vežbe vojske, tj bilo koje aktivnosti u vojsci planiraju minimum godinu dana unapred, a veće vežbe i aktivnosti i više godina unapred isključivo kao kruna obuke. Ovde je sve pod znakom pitanja i velom tajne, jer je od dolaska Vulina na čelo odbrane Srbije sve postalo vojna tajna. Odavno, a posebno u poslednjih tri godine radi se kako ministar i saradnici misle da treba, a ne kako kaže struka. Ljudima iz struke je jasno da vežbe kao pojam predstavljaju završni deo obuke jedinica vojske gde se sagledava stepen obučenosti jedinica u izvršavanju zadataka za koje su namenjene! Struka zna da prikaz nekakvih novih sredstava i njihovo dejstvo po ciljevima u prostoru, koji treba da se trese, nije vojna vežba i pitanje je da li se aktivnosti u pripremi podudaraju sa definicijom vežbe? Da bi odagnali sve sumnje trebalo bi postaviti to pitanje odlazećem ministru i dr Nenadu Miloradoviću. Navedeno lice slovi za nezvaničnog alfa i omegu dotične, nazovimo, vežbe! Koliko smo upoznati, imenovani nema znanja ni zvanja koji bi ga preporučili za takvo angažovanje, a čak je i Agencija za borvu protiv korupcije još 2015 godine na tu temu otpočela rad.
Od nedavno održanih izbora pa do danas, skoro svaki dan na medijima, bili oni pisani ili elektonski, ne skida se ministar odbrane (od tada samo tehnički). Zašto? I koliko ta njegova kampanja košta sve nas. Koliko košta npr. svakodnevno taksiranje tehničkog ministra helikopterima Vojske Srbije? Pitanje koje ima smisla, posebno za one kojima je poslodavac. Sve bi ovo u nekoj normalnoj državi gde je i ministar odbrane normalan, bilo normalno ali ne i ovde! Ovde gde je ministar odbrane čovek koji na žalost posle više godina na tom položaju nije naučio čak ni nazive funkcija u sistemu subordinacije suvišno je govoriti. Ministra koji je svom ličnom egu i interesu podredio celokupni sistem odbrane radi sticanja političkih poena unutar političke opcije u kojoj je mizeran, dok je iz sistema otišlo oko 5000 obučenih ljudi.
Zbog želje ministra da pokaže svoje zasluge u poboljšanju svega i svačega, imamo angažovanje odnosno naprezanje ljudi do granice izdržljivosti jer istih nema i sve ih je manje. Tu trebamo dodati starosnu strukturu i ako bi realno sagledali, ministar je od VS napravio gerontološki centar! A svi odlično znamo da je u tom slučaju bitniji ispravan skener nego borbeno sredstvo!!! I tu je „uspešno“ izvršio, a vidimo i dalje se trudi, reformu vojnog zdravstva tako što sklanja, smenjuje nepodobne kao da su članovi Pokreta socijalista, a ne stručnjaci svetskog glasa! Ima toga koliko hoćete! O „novim“ borbenim sistemima koji treba da se uvedu u operativnu upotrebu u jedinice vojske aktuelni ministar „trubi“ i ne silazi sa medija, a istina je poražavajuća!!! Da odmah stavimo stvari na svoje mesto. Mi pripadnici vojske želimo nova sredstva i trebaju nam ali ne na način na koji to ministar sa ‘’ekipom’’ radi!!! Većina projekata je u fazi ispitivanja i daleko od ulaska u operativnu upotrebu. Ministar sa ‘’ekipom’’ želi na silu da ugura poluispitana sredstva zarad profita i očigledno isisavanja novca iz budžeta, jer niko ne zna i ne vidi koliko to sve košta građane, a na svako pitanje kriju se iza „vojne tajne“ te „organizacijskih promena“! I svakoga ko se usudi da pita, ministar i ‘’ekipa’’ iz MO okatakteriše kao nekoga ko ne želi da VS bude na nivou koji i zaslužuje. Čak kada se radi i o pitanjima hiljada zaposlenih u VS!
Šta reći o stanovima za pripadnike VS? Ukinute su subvencionisani krediti koji su bili veoma popularan način rešavanja stambene problematike. Svako ko gleda medije rekao bi da je to fantastična stvar i da tetkin mali misli i radi za boljitak pripadnika VS!!! Istina je bolno drugačija kako ona i jedino može biti!!! Malo je pripadnika koji mogu sebi obezbediti učešće za stambeni kredit iako je kvadratni metar i duplo jeftiniji. Naravno, tu ne računamo one koji dozvoljavaju sve ovo, onih 19% pripadnika koji mogu da pazare i više nekretnina.
Ali ko je mogao da očekuje od lažnog levičara, da se brine za one kojima je u svom mandatu uskratio sve što je mogao (socijalno-materijalni status nikad gori) podržavan naravno od dela onih kojima objektivno jeste bolje! I dok kum Željko i neki drugi, kroz nemušta i nepismena saopštenja nalik na ona iz pedesetih godina prošlog veka spinuju stanje u našoj vojsci, većina javnosti je dovedena u totalnu zabludu i misli da u VS nije bilo nikada bolje! Nama jedino ostaje nada da će nesreća koja nas je zadesila, a zove se Aleksandar Vulin, uskoro zauvek postati prošlost i tužan deo istorije naše slavne i namučene vojske.

About The Author

Оставите одговор