Prezeto sa sajta Koreni

Piše: Milan Ćulibrk

Nakon povišice od 5,5 odsto, prosečna penzija naredne godine iznosiće 30.997 dinara i biće za 1.616 dinara veća od ovogodišnjeg proseka. Istina je da ni u dinarima, ni u evrima, nikada nisu bile veće. „Кvaka“ je samo u tome što za te dinare i evre „bake“ i „deke“ u januaru 2022. neće moći da kupe sve što su mogli 12 meseci ranije. Samo do kraja septembra, cene su u proseku povećane taman toliko, za 5,4 odsto, a do kraja godine biće pravo čudo ako inflacija bude manja od sedam-osam odsto. To drugim rečima znači da će i posle povišice, kupovna moć penzija realno biti manja bar za 2,5 odsto. A sigurno i više, jer prosečan penzioner najveći deo primanja troši za osnovne životne potrebe, a cene hrane su već porasle za 9,4 odsto – meso za više od 10, a voće i povrće za više od 20 procenata.

Iako će im realna primanja biti manja, penzionere će vlast ubeđivati da je i za njih nastupilo „zlatno doba“. Naročito kad im u februaru, uoči redovnih predsedničkih i beogradskih i vanrednih parlamentarnih izbora, uplati po 20.000 dinara. Zna vlast da će na taj način oko 600.000 penzionera, ili svaki treći, na „poklon“ dobiti više od njihove redovne mesečne penzije. I očekuje da će oni 3. aprila znati da pokažu zahvalnost za to.

Ostaje samo da se vidi da li će predsednik Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali narednih meseci, a naročito u finišu predizborne kampanje, nastaviti da im obećavaju još lepšu budućnost. Vučić je na svom instagram-profilu 1. oktobra objavio, a svi mediji su preneli, da će „penzioneri u Srbiji do 2025. imati prosečnu penziju od 440 evra“. Živi bili, pa videli.

Iz sebičnih, ličnih razloga držim palčeve da se te Vučićeve prognoze ostvare, jer bih i ja nekako u to vreme trebalo da se penzionišem. S druge strane, ne mogu da dokučim koju je formulu vlast koristila u toj jednačini. Jer i posle najnovije povišice prosečna penzija će 2022. biti nešto manja od 264 evra. Na stranu što za tu sumu neće moći da se kupi ni ono što se početkom ove godine moglo kupiti za 250 evra. Ako se Vučić nije šalio da će prosečna penzija „do 2025. dostići 440 evra“, onda bi u najgorem slučaju one 2023. morale da porastu bar za 20 odsto, mada ni tada prosečna ne bi bila veća od 317 evra. Uz još jednu povišicu za 20 odsto, najstariji u Srbiji novu 2025. dočekali bi sa penzijama za 60 evra manjim od obećanih. Ako je predsednik, ipak, mislio da će tih 440 evra penzije dostići u 2025, a ne do tada, onda bi i te godine morale da porastu još 15 odsto. I to uz uslov da kurs evra do tada guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković zakuca na 117,5 dinara. Na papiru je, dakle, sve moguće. Ostaje „lakši“ deo posla, da se sa reči pređe na dela.

S obzirom na to da niko zvanično nije pominjao mogućnost promene „švajcarske formule“, po kojoj se penzije svake godine uvećavaju za polovinu rasta cena i polovinu rasta plata, čak i uz inflaciju od oko 10 odsto godišnje, vlast bi morala da osigura i rast plata od 30 odsto u naredne dve godine i za bar 20 odsto u 2024. Samo tako, ako „švajcarska formula“ ostane na snazi, penzije mogu dostići obećanih 440 evra. Iz ove jednačine, međutim, proizlazi da bi prosečna plata već do kraja 2024. dostigla 1.100 evra. Ne verujem da bi se iko u Srbiji bunio što su one i pre 2025. znatno premašile onih 900 evra, koliko su obećali Vučić i Mali. Osim ako nekom ne padne na pamet da taj cilj ostvari tako što će vrednost evra do tada oboriti na 80 dinara. A možda se vlast uzda u to da se posle aprila 2022. niko tih obećanja neće ni setiti.

I dok čekamo da vidimo šta će biti sa penzijama, sve su veće šanse da će jednog dana Novak Đoković da se penzioniše kao najbolji teniser svih vremena. Posle pobede u Parizu ima 37 titula na masters turnirima, jednu više od Rafaela Nadala. Кraj godine dočekaće kao najbolji teniser sveta po sedmi put, jednom više od Pita Samprasa. Na prvom mestu ATP liste ostaće bar do turnira u Australiji, ukupno 357 nedelja i ostaje mu još samo 20 nedelja da prestigne i Štefi Graf. Uz to, ako uspe da u 2022. osvoji još neki od četiri najvažnija turnira i pobegne Nadalu i Rodžeru Federeru (sva trojica imaju po 20 grend slem titula), svaka rasprava o najboljem svih vremena postaće izlišna. Onda i Novak može u penziju, bez obzira na to da li će do 2025. one dostići 440 evra.

https://www.koreni.rs/wp-content/uploads/2019/06/Milan-Culibrk.jpg

About The Author

Оставите одговор