Отимање од пензионера се наставља

0

График извор: Истиномер

После анализе Истиномера на основу података Министарства финансија  о кретању пензија од 2012 до 2021. године у којој се доказује да су пензије тек почетком 2021. године достигле реалну вредност из 2012. године очекивали смо њихов реалан раст, међутим…

Према  објављеним подацима Републичког завода за статистику међугодишња инфлација од новембра 2020. године до новембра 2021. године износи 7,5 одсто.  Када је реч о храни, према званичним подацима поскупели су: уља и масти – 22,5 одсто, поврће – 20,5 одсто, воће – 16,9 одсто, свеже месо – 22,6 одсто. У анализи раста цена коју је извршила НБС раст наведених производа је и већи. 

Усклађивање пензија као уствна обавеза државе се, после вишегодишњег игнорисања, од почетка 2020. године спроводи применом такозване швајцарске формуле. Такозване због тога што је она у Србији добила посебан облик јер се пензије усклађују са подацима који не обухватају раст цена и зарада друге половине године која претходи усклађивању. Према подацима о расту цена и зарада од јула 2020 до јуна 2021. године у односу на јули 2019 до јуна 2020. године, пензије у Србији од 1.јануара 2022. године треба да се ускладе за 5,5 одсто.  Међугодишња инфлација очигледно већ појела усклађивање пензија почетком 2022. године од 5,5 одсто. Пензије ће поново имати мању вредност него што су је имале 2012. године. Или у „златном добу“ пензионери и не треба да троше струју, једу воће, поврће, месо и припремају храну на уљу.

Усклађивање пензија није нови трошак за буџет јер  се растом инфлације он додатно пуни и новцем пензионера а растом зарада расту приходи РФ ПИО по основу уплата доприноса ПИО на повећане зараде. Недовољним усклађивањем пензија тај новац се преусмерава на друге кориснике буџета и тако пензионери додатно осиромашују. Периодичне доделе новчане помоћи пред изборе највећем броју пензионера помажу да само на неколико дана забораве сиромштво у којем живе.

 Такозвана швајцарска формула коју су власници погаче и ножа дизали у небеса је очигледно смишљена да пензионере доведе на просјачки штап.  

Можда властодршци у својој похлепи и нису толико одговорни колико организације пензионера које их подржавају и ћуте! Без реформе деформисаног пензијског система Србије већини пензионера се  неће повратити право на достојанствену старост

About The Author

Оставите одговор