Генерал Здравко је достојан кандидат за председника Србије

0

Саоопштење председништва

Изненађени и згрожени садржајем напада једног броја генерала и пуковника на пензионисаног генерала Здравка Поноша као кандидата за председника Републике Србије указујемо да су квалификације у тим нападима неистините,  страначки инструисане, засноване на неоствареним амбицијама и осветничке због претходних односа у служби.

Војна професија сигурно има појединаца који би својим способностима, интегритетом и искуством могли бити кандидати али стицајем околности за председника Србије је од једне опозиционе групације предложен генерал Здравко Понош. Свака професија би била почаствована да њен представник буде кандидат за највишу дужност у држави и не би малициозним и нетачним писањем учествовала у политичкој кампањи његове сатанизације.

Сви ми који смо радили у Војсци Србије знамо да је деведесетих свако од нас ишао тамо где су нам наређивали и критика да Понош није ишао да брани своје село је  подметање у којем се прећуткује да је Понош у то време, са својом службом, извршавао задатке и на простору СРК и КиМ .

Такође знамо да је реформа војске и смањивање застарелог наоружања и броја старешина била међународна обавеза и нужност која је омогућила формирање рационалније и ефикасније Војске у складу са финансијским  могућностима државе која је економски уништена санкцијама и агресијом НАТО савеза. Свакоме ко је иоле добронамеран је јасно да Војска Србије није могла задржати и одржавати скоро целокупно наоружање ЈНА.

О успостављању сарадње са НАТОМ одлуку није доносио начелник ГШ ВС него највиши органи власти чији представници, политичари  стварни промотери НАТО сада то несувисло подмећу генералу Здравку Поношу. Посебно се згражавамо иступањем Бориса  Тадића које  је испод нивоа и реномеа бившег председника Србије и више говоре о њему самом.

Један број наших колега осуђују Поноша због начина на који је добио чинове и постављан на дужности заборављајући да су скоро сви генерали постављани од стране политике а таквих примера је безброј и сада од стране актуелне власти. Очекиван је био отпор Поношу као начелнику ГШ ВС од стране генерала које су унапредили Мира Марковић и Слободан Милошевић који и данас исказују то своје незадовољство не признајући да смо сви ми били жртве једне катастрофалне политике која нам је уништила државу, животе и будућност наше деце.

Подметање Поношу личних докумената Р. Хрватске израђених 2022. године је очигледно превара али и негирање права које грађани Србије имају рођењем  у некој другој држави док се у Србији на највишим положајима налазе лица која имају двојна држављанства, у којој живи неколико стотина хиљада  грађана и са  хрватским држављанством. Очиглено су то  остаци политика које у несрећним ратовима никоме нису донеле добро. Увреда је то и за грађане који протерни из Хрватске у Србији очекују поштовање и једнакост.

Као колеге и савременици  генерала Здравка Поноша подржавамо његову кандидатуру за председника Србије уверени да је доказаним поштењем, патриотизмом, знањем, одговорношћу, искуством и интегритетом достојан кандидат.  

About The Author

Оставите одговор