Како пензионери да преживе док не добију најављено усклађивање

0

Председник Републике Србије је 15.06 2022. године потврдио чињеницу, на коју неколико година указујемо, да је учешће пензија са 13 смањено на око 9 одсто уместо на 11 одсто колико је договорено са ММФ 2014. године. Ефекат додатног смањења учешћа трошкова за пензије у БДП је око 1,1 милијарди евра. Резултат такве политике је сиромаштво највећег броја и бедан положај пензионера са најнижим пензијама. Показатељ таквог положаја је повећање морталитета пензионера у периоду од почетка пандемије ковида до половине 2022. године у којем је преминуло преко 59 800 пензионера више од просека од којих је око 25 000 или 43 одсто пољопривредних пензионера. Смањење реалне вредности пензија је спроведено непотпуним или одсуством редовног усклађивања  од 2012 до 2019. године и применом такозване швајцарске формуле за усклађивање од 2020. године до данас. Допринос такозване швајцарске формуле у смањењу реалне вредности пензија се огледа у томе што се у њој не користе статистички подаци из друге половине године која претходи усклађивању пензија тако да пензионери живе са текућом инфлацијом 18 месеци. Најава ванредног усклађивања од 9 одсто и редовног од 11,2 одсто не покрива раст цена хране од преко 25 одсто на коју пензионери издвајају преко 80 одсто својих примања. Најава усклађивања пензија са растом трошкова и растом зарада не покривају ни раст цена што показује смањење учешћа просечне пензије од 58 одсто у 2012. години на испод 40 одсто у 2022. години. Треба имати у виду да се овај однос повећава на почетку године али да он у току године додатно пада и за 10 одсто…

Швајцарска формула која се у Србији примењује тако да се не користе подаци из друге половине године која претходи усклађивању се називом и начином примене показала као превара пензионера јер им је од 2020. године додатно смањила реалну вредност пензија. Методологија редовног усклађивања пензија мора бити измењена тако да се оно врши сваких шест месеци са пуним растом цена и делом раста зарада у претходној години.

Понижавајуће за пензионере је да се од 15.06. 2022. године свакодневно објављују анализе и изјаве о енормном повећању пензија крајем ове и почетком следеће године а да пензионери у исто време гладују и у повећаном броју одлазе н онј свет.

Критике неких економиста који у овако недовољном усклађивању пензија виде опасност за стабилност јавних финасија превиђају да се пензије из буџета финасирају са мање од 15 осто потреба и да се новац за редовно усклађивање налази у приходима РФ ПИО од повећаних доприноса ПИО и у буџету од ПДВ на повећане приходе буџета због повећања цена. Пензионери приходе буџета  својом потрошњом увећавају за око 1,3 милијарде евра а из буџета су 2022. године добили око 1,2 милијарде евра.  

Понижавајући положај највећег броја пензионера се мора поправити изједнчавањем и подизањем најниже пензије те изменом начина редовног и ванредног усклађивања пензија.

About The Author

Оставите одговор