Koliko je država uzela penzionerima tokom fiskalne konsolidacije: Opozicija obećava da će im „oteto“ biti vraćeno

0

TV N1,Biznis Autor: Nenad Nešić 31. okt 2023 06:55

Vlada Srbije uputila je obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike. I dok uoči izbora predsednik države najavljuje povišicu, jednokratnu pomoć i povlastice u avio prevozu za najstarije građane, opozicija penzionerima nudi kalkulator i obećava da će im, ako dođe na vlast, sve biti vraćeno u kratkom roku. Iz Sindikata vojnih penzionera kažu da je na ime fiskalne konsolidacije država od najstarijih uzela oko 840 miliona evra.

Crtao je, kako je to sam autor dela nazvao, istorijski rast penzija, nebrojeno puta. U susret 17. decembru sa table se prešlo i na papir – Aleksandar Vučić, u potpisu bez funkcije, piše penzionerima da će ovih dana i povišica i jednokratna pomoć. A ako eventualno planiraju neko putovanje, najstariji građani mogu da računaju i na jeftinije karte za avion i voz.

Međutim, ima penzionera koji nisu oduševljeni porukom predsednika.

„Oproštaja nema, nema, ovo mrcvarenje penzionera predugo traje“, poručio je Jovan Tamburić iz Sindikata vojnih penzionera.

I dovoljno dugo da deo penzionera, koji tako odgovara na Vučićevo pismo, precizno izračuna koliko je u takozvanoj fiskalnoj konsolidaciji država uzela penzionerima.

„Za preko pet milijardi su uskraćeni penzioneri neredovnim i nepotpunim usklađivanjem penzija od 2012. do 2019. godine, a smanjivanjem penzija delu penzionera, oko 850 hiljada njih, od njih je oteto i uzeto oko 840 miliona evra“, dodao je Tamburić.

I dok deo penzionera zaključuje da im sva povećanjima i sve jednokratne pomoći do sada nisu nadoknadile ranije uzeto, na sajtu SSP pojavio se tzv. kalkulator otetih penzija. Ukuca se iznos zarade iz oktobra 2014.-te i jednim klikom dobija cifra komletnog dugovanja.

Penzija tek nešto veća od 25 hiljada dinara, danas nosi dug od oko 2500 dinara. Ko je je krajem 2014. godine imao 30 hiljada, u međuvremenu je ostao bez 55 i po hiljada dinara. Ko je imao 35 , država treba da mu vrati više od 108, a penzioner koji je uoči umanjenja imao recimo 50 hiljada dinara, danas bi trebalo da naplati skoro 283 hiljade.

„Nisam ja to predložio u ime stranke SSP da bi neko glasao za nas, vidimo mi po svim istraživanjima da penzioneri mnogo više glasaju za Vučića, ja sam to predložio kao princip, da država ne može nekome nešto da uzme, mora da mu vrati“, poručuje predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

I dok iz SSP-a garantuju penzionerima da će im novac biti vraćen, ako se vlast promeni, vlast im u pismu piše da biraju one ljude koji će da brinu o svakome od nas. Samo otkud Vučiću kućne adrese svih penzionera u Srbiji i interesuje li ikoga povreda prava građana na zaštitu podataka o ličnosti?

Povezane vesti

Predsednik Vučić poslao pismo i „zahvalnicu“ penzionerima

Sindikat vojnih penzionera odgovorio Vučiću: Nemate oproštaj posle svega što ste nam oteli

SSP Dragan Đilas

Đilas odgovorio Vučiću: Svi penzioneri će dobiti novac koji im je otela vlast

About The Author

Оставите одговор