Кадроманија у РФ ПИО

0

Критике јавности због постављања Реље Огњeновића, тада 29-годишњег физиотерапеута, супротно прописима и здравој памети за заменика директора РФ ПИО 2019. године, нису уродиле плодом. Досдашњи заменик дирекора РФ ПИО је предложен за директора иако не испуњава прописане услове.

Вест објављена а затим обрисана са сајта Новости под насловом „Физиотерапеут ће водити РФ ПИО-кадровски предлог за важну државну установу” указује да СНС не одступа од кадроманије у управљању Србијом.Критике јавности због постављања Реље Огњeновића, тада 29-годишњег физиотерапеута, супротно прописима и здравој памети за заменика директора РФ ПИО 2019. године, нису уродиле плодом. По Статуту Фонда директор мора имати диплому Економског или Правног факултета и шест година искуства што је требао да има и именовани заменик.

У објављеној вести у Новостима РФ ПИО се именује као државна установа што није тачно а што је и одлуком Врховног апелационог суда у Београду потврђено у предметима доказивања да бање РФ ПИО нису државно власништво. Сигурни смо да ова нетачност није разлог скидања објављене вести са сајта Новости…

Већинско управљање РФ ПИО од стране владајућих странака је преузето променом  одредби Закона ПИО у децембру 2014, године којима је смањен број чланова Управног одбора са 21 на 7 чланова од којих 4 именује Влада Републике Србије а представници корисника-пензионера, осигураника-сада запослених, су добили право само на по једног члана иако су до тада од 21 имали право на 14 чланова.  На такав начин су владајуће странке преко својих представника у Управном одбору обезбедиле све одлуке о приватизацији бања које су доказано биле власништво РФ ПИО као и одлуке о запошљавању и предлагању кандидата за директора Фонда. Ако би и разумели бахатост страначких представника чланова Управног одбора Фонда у доношењу важних одлука, никако не разумемо понашање представника пензионера и запослених који треба да штите интересе власника  Фонда. Очекивали смо да, Савез самосталних синдиката Србије и Савез пензионера Србије чији представници седе у Управном одбору Фонда, јавност обавесте о кршењу закона и покрену одговарајуће поступке за заштиту права и интереса већине грађана Србије.

Како иначе назвати и разумети предлог Управног одбор Фонда о именовању кандидата за Директора РФ ПИО који не испуњава прописане услове. Треба знати да се на јавни конкурс за директора пријавио и дипломирани правник са положеним правосудним испитом и дугогодишњим стажом у РФ ПИО на пословима правног саветника директора, чија кандидатура је игнорисана јер је указивао на незаконитости у приватизацији Куршумлијске и Врањске бање због чега му је раскинут и радни однос.

РФ ПИО као институција, коју финансирају њени власници односно пензионери и запослени, треба да штити њихова права, а не да буде сервис актуелне власти за удомљавање страначких кадрова и отимање њене имовине.

Да ли Александру Вучићу, председнику СНС и Влади Републике Србије неко из Норвешке, експертски уз накнаду, треба да каже да РФ ПИО, који као пословни систем брине о правима око 4,4 милиона грађана и годишње троши више од 6,7 милијарди евра морају водити компетентни и кадрови са одговарајућим искуством на тим пословима?
Ево ми то са правом и основано чинимо бесплатно!

Позивамо организације пензионера и синдикате запослених да заштите права и интересе својих чланова у РФ ПИО. Влади Србије предлажемо да се мане кадроманије и за директора РФ ПИО именује кандидата који испуњава прописане услове. 

About The Author

Оставите одговор